През следващите две десетилетия се очаква трилиони долари да преминат към младото поколение – феномен, наречен „големият трансфер на богатство“.

Според ново проучване половината от американците имат наследство или очакват да получат такова, а родителите се надяват да им оставят два пъти повече от очакванията си.

Това показва третият годишен доклад „Ежедневното богатство в Америка“ на Edelman Financial Engines, в който са анкетирани над 3000 американци за отношението им към парите в условията на продължаваща инфлация и в годината на избори за президент, пише FastCompany.

Какъв размер на наследство се очаква

Докладът посвещава раздел на очакванията за наследство, в който се разглежда колко точно могат да спечелят по-младите поколения от предстоящия трансфер на богатство.

От американците, които очакват да получат наследство в бъдеще, 51% смятат, че то ще бъде по-малко от 100 000 долара. 33% съобщават, че очакват между 100 000 и 499 999 долара.

Сред тези, които вече са получили наследството си, мнозинство от две трети смятат, че сумата е равна или по-голяма от очакваната.

Интересно е, че докладът установява също, че родителите, които планират да оставят наследство, имат все по-големи амбиции. Те са посочили медиана от 200 000 долара като целеви принос.

Финансова независимост

Освен въпроса за наследяването, докладът подчертава и новите тенденции в развитието на поколенията.

Прагът за финансова независимост се повишава, като 42% от родителите предоставят парична подкрепа на своите пълнолетни деца, а само 32% са съгласни с идеята, че те трябва да „излязат от къщи и да бъдат независими“ до 21 години.

Тази тенденция вероятно е свързана с настоящото състояние на инфлацията и нарастващите разходи за живот: Според проучването 58% от американците смятат, че годишна заплата от 100 000 долара или повече е необходима, за да живеят без притеснения за ежедневните си разходи, а 25% смятат, че идеалната цифра е 200 000 долара или повече.

По-здрави или по-богати

Според доклада финансовите проблеми продължават да бъдат водещ източник на стрес за американците, но политическите притеснения също стават все по-актуални.

Сегашният политически климат тревожи 86% от анкетираните (в сравнение с 80% през миналата година). 10% заявяват, че вече са взели финансови решения в очакване на президентските избори.

Собствеността на жилище също е актуален проблем, като 72% съобщават, че са разочаровани от настоящите лихвени проценти по ипотечните кредити, а една четвърт не могат да живеят там, където биха искали, поради финансови ограничения.

В един от мрачните раздели на проучването американците са помолени да изберат между по-добро здраве и по-голямо богатство.

Въпреки че 61% предпочитат никога да не се притесняват за здравето си, мнозинството от 51% гласува за добавянето на 1 милион долара към пенсионните им сметки, вместо за пет години живот в добро здраве.