Различните демографски групи имат различни прагове на доходи, но в сравнение с миналата година, всички те са намалели – с изключение на една.

Това показват резултатите от последното проучване на Bankrate. В него респондентите от поколението Z в САЩ са заявили, че трябва да печелят 200 000 долара годишно, за да се чувстват комфортно или финансово осигурени, което е с 3,6% повече от 2023 г., пише Fortune.

Същевременно, всички останали възрастови групи са намалили праговете си на доход.

Когато се разглеждат различни полови и расови/етнически групи, както и американците с деца и без деца, праговете също се понижават (като в тези групи са поколението Z и другите поколения).

Поколението Z е в отклонение и по отношение на това какво е необходимо, за да се чувстват богати.

Средно американците казват, че трябва да печелят 520 000 долара годишно, за да достигнат този статус, което е със 7,7% повече в сравнение с предходната година.

Праговете на доходите за повечето демографски групи отбелязват сравними едноцифрени процентни увеличения, докато при поколението Х се наблюдава лек спад. За поколението Z обаче увеличението е с цели 20,7% до 461 000 долара.

Повечето респонденти в проучването съобщават, че изпитват по-голяма финансова несигурност. Въпреки че нивото на доходите за комфортен живот спада, то все още е два пъти по-високо от средния доход на пълно работно време, който е 79 000 долара.

25% от участниците в проучването се чувстват напълно финансово обезпечени, което е спад спрямо 28% през 2023 г., докато 75% не са напълно финансово обезпечени, което е увеличение спрямо 72% през 2023 г.

"Много американци са заклещени между продължаващия шок от високите цени, липсата на увеличение на доходите и усещането, че надеждите и мечтите им не съответстват на финансовите им възможности", обяснява Марк Хамрик, старши икономически анализатор на Bankrate.

Делът на респондентите от поколението Z, които се чувстват финансово сигурни, е намалял от 25% на 24%. Но те са най-оптимистично настроените сред различните възрастови групи – 64% твърдят, че сега не са напълно финансово осигурени, но един ден ще бъдат.

За сравнение: 53% от милениалите, 48% от поколението Х и 26% от бейби бумърите отговарят по този начин.

Това се случва въпреки нарастващите разходи за живот, тежките дългове и исторически недостъпния жилищен пазар в САЩ, който сега изисква шестцифрен доход, за жилище на средна цена.

Междувременно отделни проучвания установяват, че поколението Z и милениалите все по-често страдат от "парична дисморфия", която изкривява представата им във финансово отношение.

Според проучване на Intuit Credit Karma, проведено през януари, 45% от представителите на поколението Z и милениалите са обсебени от идеята да бъдат богати, а 48% от поколението Z и 59% от милениалите се чувстват финансово изостанали.

"Много хора се сравняват с връстниците си, с хората в социалните медии и дори със знаменитостите, което поражда чувство за неадекватност във финансов план.", допълват авторите на доклада в Credit Karma.