Израел се закани, че ще отговори на ракетния обстрел на Иран от вторник, когато беше атакуван с над 180 балистични ракети, голяма част от които прихванати от системите за противовъздушна отбрана.

Това поставя много въпроси относно мащаба и посоката на ответните действия на Тел Авив, още повече, че американският президент Джо Байдън призова за пропорционалност.

Reuters изброява различните начини, по които Израел може да отмъсти за атаката на Техеран.

Атака срещу военни обекти

Много анализатори смятат, че е най-вероятно Израел да отговори, като се насочи към ирански военни обекти, особено към тези, които произвеждат балистични ракети като използваните при атаките във вторник. Той може също така да унищожи иранските системи за противовъздушна отбрана и съоръженията за изстрелване на ракети.

Вашингтон обвинява Техеран, че доставя балистични ракети с малък обсег на Русия, за да бъдат използвани срещу Украйна, което прави още по-вероятна тази възможност. И двете държави отричат това твърдение.

Според анализатори това би се възприело като най-логичния отговор на иранската атака.

Атака срещу ядрени съоръжения

Ударите срещу ядрените съоръжения биха могли да забавят способността на Техеран да произведе ядрено оръжие. Ядрената програма на Иран е разположена на много места, като само някои от тях са изградени под земята.

Въпреки това една голяма атака срещу ядрената му инфраструктура вероятно ще предизвика сериозни последици, които потенциално могат да включват спринт към създаването на ядрено оръжие. Вашингтон заяви, че няма да подкрепи подобно действие от страна на Израел.

Ричард Хукър, пенсиониран офицер от американската армия, който е работил в Съвета за национална сигурност на САЩ при президенти от двете страни на политическия спектър, коментира, че има „ясно изразена възможност“ Израел да нанесе удар по ядрените съоръжения на Иран, но не и голяма вероятност, „защото когато направите нещо подобно, поставяте иранското ръководство в позиция да направи нещо доста драматично в отговор“.

Ислямската република отрича някога да е имала програма за ядрени оръжия или да е планирала да има такава.

Ядреният надзор на ООН, МААЕ, и американската разузнавателна общност обаче стигнаха до заключението, че Техеран е имал координирана програма за ядрени оръжия до 2003 г. Експертите твърдят, че след провала на ядреното споразумение от 2015 г. страната може да произведе достатъчно уран за оръжие за бомба в рамките на няколко седмици.

Атака срещу петролната инфраструктура

Израел би могъл да удари и петролната промишленост на Иран, което би навредило на икономиката му. Подобна атака би могла да провокира Иран на свой ред да удари съоръжения за производство на петрол в Саудитска Арабия и други арабски държави от Персийския залив, което да доведе до рязко покачване на цените на горивата. Тази тема винаги е във фокуса на предизборната кампания в САЩ, което означава, че американската администрация няма как да приветства подобна реакция.

„Не съм сигурен, че повишаването на световните цени на петрола ще възпре израелците“, казва Дейвид Де Рош, бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ, който се занимава с политиката в Персийския залив в Центъра за Близкия изток и Южна Азия към Националния университет по отбрана на САЩ.

По думите му Израел може да разглежда повишаването на световните цени на петрола като предимство за кампанията за преизбиране на бившия президент Доналд Тръмп. Особено като се има предвид, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху напоследък е по-близо до републиканците на Тръмп, отколкото до демократите.

Икономически мерки и кибервойна

Военният отговор се смята за най-вероятен, но има и варианти, които не включват ракетни удари или командоси на терен.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще наложи повече санкции на Иран. Санкциите на Вашингтон срещу Техеран вече забраняват почти цялата търговия със страната, блокират активите на нейното правителство в САЩ и забраняват американската външна помощ и продажбата на оръжие.

Анализатори твърдят, че Израел може да използва и способностите си за кибервойна, за да отговори на иранските удари. Неотдавнашната масова атака с пейджъри срещу „Хизбула” в Ливан насочи вниманието към секретното подразделение 8200, специализираното звено за кибервойна и разузнаване на Израелските сили за отбрана, което според западни източници от сферата на сигурността е участвало в планирането на операцията.