Най-голямата компания в сферата на недвижимите имоти в Румъния Colliers International е прекратила договорите за продажбата на 5 жилищни комплекси през последните няколко месеца, пише румънския бизнес портал ZF.ro.

Основната причина за решението е спадът в продажбите на жилища през последните месеци, което значително е объркало плановете на компанията, уточняват от ръководството.

При средна цена от 100 000 евро за всяко едно от новите жилище и комисионна за Colliers от 1%, доходите от продажбата възлизат на 5 млн. евро. При тази ситуация на пазара обаче едва ли ще могат да бъдат реализирани тези приходи, смятат от компанията.

Colliers все още държи голямо портфолио от жилищни проекти. Положението на пазара обаче наложи на редица строителни компании да замразят проекти.

Това накара и Colliers да фокусира вниманието си върху други дейности, свързани с жилищния пазар, като маркетинг, проучвания и дори подобряване на имиджа на проекти, поострадали от кризата.

Докато общото ниво на продажбите на жилищния пазар в Румъния е под това през изминалата година, жилищният отдел на консултантската компания е отчел ръст в приходите си от началото на тази година.

Очакванията на за следващата година на Colliers International сочат понижение в годишните приходи спрямо тази година.