Конгресмени и стотици посетители присъстваха на откриването на огромен подземен посетителски център, който отваря врати три години по-късно и струва около 360 млн. по-скъпо от предвиденото по проекта, предаде Франс прес.

Никой по време на пищната церемония не повдигна въпроса за цената на центъра към Конгреса, която бе надута от планираните през 2000 г. 265 млн. до 621 млн. долара при поставянето на последната плочка и бе издаден сертификатът на сградата през юли тази година.

Бюджетът „експлодира" не само поради нарасналите изисквания по сигурността след атаките от 11 септември 2001 г., но и поради увеличените изисквания за офиси и други удобства, които не са достъпни за обикновените посетители на центъра.

Всичко това обаче изглеждаше забравено при церемонията по официалното откриване.

Трите милиона посетители годишно, които се очакват от създателите на центъра, ще се разхождат в неговите три нива с обща площ 54 000 квадратни метра под земята - както от съображения за сигурност, но и за да се нарушава околният ландшафт. До него ще се стига по специален асансьор от източната част на Капитолия, срещу Върховния съд и Библиотеката на Конгреса.

Огромни прозорци покриват основната зала, наречена „Освобождение", която е с размерите на пет игрища за американски футбол.

Идеята за центъра, който има интерактивна изложба, разказваща за Конгреса и за Сената, е от 60-те години на 20-ти век, но едва сега намира пълноценната си реализация.

Източник: БГНЕС