Merrill Lynch & Co. планира да намали годишните бонуси на служителите си наполовина след повече от 20 млрд. долара загуби, които принудиха банката да позволи да бъде придобита от Bank of America Corp., информира Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до финансовата институция.

Бонусите ще бъдат намалени средно с около 50%, а някои трейдъри и инвестиционни банкери ще получат дори и по-големи намаления. Служителите ще разберат какъв ще е размерът на бонусите им по-късно този месец.

Приходите на Merrill за първите девет месеца на годината са паднали с 96%, в сравнение със същия период година по-рано, принуждавайки главния изпълнителен директор Джон Тейн да намали заплащането, което е най-големият разход на банката.

Намалението на бонусите в Merrill ще бъде по-малко от средното за Уолстрийт в размер на 70%, което прогнозира миналия месец Johnson Associates. Бонусите съставляват голяма част от годишното заплащане на повечето трейдъри и инвестиционни банкери и обикновено намаляват със спада на пазара.

Акциите на Merrill се обезцениха с 36% за една седмица през септември поради спада на доверието към банката, което принуди финансовата институция да позволи да бъде придобита от Bank of America. Акционерите на двете компании трябва да подложат на гласуване сделката тази седмица, а финализирането й се очаква до края на декември.

Merrill и Bank of America получиха общо 25 млрд. долара от правителството през октомври, когато Министерството на финансите се съгласи да инвестира 125 млрд. долара в девет от най-големите банки в САЩ.

Merrill може да отчете 13.3 млрд. долара загуба за 2008 г. поради намаления на стойността на активи и понижаващите се приходи от такси за инвестиционно банкиране, показва проучване на Bloomberg сред анализатори. Това би било двойно повече, в сравнение със загубата от 7.8 млрд. долара, отчетена за 2007 г., която беше рекордна за 94-годишната компания.

Акциите на Merril Lynch са се обезценили със 78% от началото на годината, а вчера затвориха на цена от 11.56 долара за брой.

Разходите на Merrill за финансово възнаграждение на служителите възлизат на 11.2 млрд. долара за първите девет месеца на годината, което представлява спад от 3% на годишна база. Бонусите се изплащат в края на годината, но компаниите от Уолстрийт обикновено ги изчисляват предварително и включват част от тях в счетоводните си отчети за всяко тримесечие.

Дори и ако Merrill не задели никакви средства за заплати през четвъртото тримесечие, 60 900-те служители ще са получили средно по 184 000 долара за цялата година.

През 2007 г., Merrill е изплатила общо 15.9 млрд. долара под формата на заплати, или около 248 000 долара на служител.

Приходите на банката за първите девет месеца на годината възлизат на 834 млн. долара, или 13 695 долара на служител, в сравнение с 19.4 млрд. за същия период на 2007 г.

От Merrill засега не са коментирали бонусите на високопоставените си ръководители. Главният изпълнителен директор на банката Джон Тейн получи бонус в размер на 15 млн. долара, когато се присъедини към институцията през миналия декември.