ЕК ще преразгледа правилата, по които отделните държави в ЕС ще могат да отпускат помощи на банки в затруднено положение. Финансовите министри от съюза не одобряват стриктните ограничения, наложени от Брюксел, който рядко разрешава държавни помощи за който и да е сектор от икономиката, поради опасения от нарушаване на свободната конкуренция.

ЕК ще отстъпи и ще преразгледа ограниченията за държавни помощи. Брюксел вече одобри повечето от националните планове за инжектиране на държавни капитали в частните банки в затруднения, но много страни не са съгласни със стриктните правила на Комисията.

Андерс Борг - Министър на финансите на Швеция, обясни: „Рискуваме да направим огромна грешка. На нас ни трябва възстановяване на кредитните линии. Комисията не ни помага въобще и ние ги призоваваме да преосмислят гаранциите за рекапитализация. Нуждаем се от помощ за възстановяване на кредитите."

Проблемът е, че Брюксел рядко разрешава държавни помощи. Комисарят по конкуренция Нели Крус настоява, че банките, които получат държавна помощ, трябва да обещаят реално да кредитират икономиката.

ЕК сама предложи преди дни глобален план срещу кризата, част от който са непреки държавни помощи за автомобилостроителите и по-точно държавни гаранции на взиманите от тях кредити. Планът днес получи одобрение като цяло, но големият дебат по него предстои в края на другата седмица, когато в Брюксел

Източник: БГНЕС