Рязкото поевтиняване на паунда оскъпи почивките в чужбина. Британската валута отбеляза рекордно ниско ниво от 18 години насам и за първи път британските туристи ще получават по-малко от 1 евро срещу обменяните паунди.

Миналата година, когато се разхождаха из Европа, англичаните даваха 100 паунда и срещу тях получаваха 145 евро. Вчера сумата падна до 107 евро, но онези, които сменяха в бюрата на аерогарите в последния момент, бяха неприятно изненадани с курс от под едно евро.

На летището в Лутън туристите обменяха паунда за 1.04 евро, но с нормалната комисиона от 4.50 паунда сумата падаше веднага под едно евро. Поради това много британски семейства в последния момент решиха да се откажат от коледните празници в чужбина.

Допълнително съществуват опасения, че някои туристически фирми ще прибягнат до актуализиране на туристическите пакети и ще искат от туристите да си доплатят за вече предплатените услуги.

Британският паунд отбеляза тази седмица най-ниските си нива спрямо валутната кошница от 1990 г. насам. Според анализаторите причина за това са мрачните прогнози за британската икономика. По този начин традиционни дестинации за англичаните, като Италия, ще станат твърде солени за домашния бюджет.

Най-сериозно е увеличението в Италия, където сега едно нормално хранете от три блюда в ресторант струва средно по 46.53 паунда при 37.87 паунда през миналата година. Но поради разликата в жизнените стандарти ще просперират "по-евтини дестинации", като Испания, или страни извън Еврозоната - като Турция и България.

Източник: Нова телевизия