Търговският дефицит в САЩ изненадващо се е повишил през октомври, на фона на продължаващото понижение на износа от страната следствие на забавянето на ръста на световната икономика.

Дефицитът е нараснал с 1.1% през октомври до ниво от 57.2 млрд. долара, в сравнение с 56.6 млрд. долара през септември, според данни на търговското министерство.

Световната финансова криза се отразява неблагоприятно на потреблението в световен мащаб, което пък се рефлектира в по-слабо търсене на американски стоки на международните пазари и по-специално в Европа и Азия.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за търговски дефицит в размер на 53.5 млрд. долара. Прогнозите на анализаторите варираха в широк диапазон между 47 и 57.5 млрд. долара.

Износът на САЩ се е понижил с 2.2% до 151.7 млрд. долара, докато вносът се е понижил с 1.3% до 208.9 млрд. долара.

Японската икономика се очаква да регистрира свиване от 0.2% през следващата година, докато европейската такава се очаква да намалее с 0.5%, според ревизираните данни на МВФ.

Като цяло световният ръст се очаква да се забави до 2.2% през следващата година, в сравнение с 3.7% през настоящата.

Международната търговия може да се свие през следващата година с 2.1%, според прогнози на Световната банка, което ако се случи, би било първото подобно свиване от над четвърт век насам.

Търговският дефицит с Китай се е повишил до рекордните 28 млрд. долара от 27.8 млрд. долара през септември.