Доверието на най-големите японски компании се е понижило с най-много от 34 години насам, сигнализирайки за ограничаване на разходите и съкращения на повече работни места, което може да инициира по-нататъшно задълбочаване на рецесията.

Индексът, измерващ доверието сред най-големите компании в страната - Tankan, се е понижил до минус 24 пункта от минус 3 пункта предходното тримесечие, според данни на централната банка на страната, изнесени днес.

Негативната стойност на индекса сочи, че тези с отрицателни очаквания за развитието на бизнес средата са били повече от тези с положителни.

Йената поскъпна до 13-годишен максимум спрямо долара през изминалата седмица, като допълнително наранява износа на японските компании, които и без това са засегнати от забавянето на ръста на световната икономика.

Водещи японски компании, като производителя на електроника Sony Corp. и най-голямата японска автомобилна компания Toyota Motor Corp., съкращават работни места, с което допълнително увеличават проблемите за втората най-голяма световна икономика.

Индикаторът за бизнесдоверието е един от най-близко следените показатели за развитието на икономиката от страна на централната банка. Въпреки неговото влошаване финансовата институция се очаква да запази нивата на лихвите в страната с без изменение.

Индексът Nikkei 225 се повиши с 4.7% в ранната си днешна търговия, като от началото на годината показателя е на отрицателна стойност от 44%.