Жилищата в САЩ са загубили трилиони долари от стойността си през 2008 г. като в момента почти 11.7 млн. американски домакинства дължат повече по ипотеките си, отколкото струват жилищата им, информира Reuters, позовавайки се на уебсайта за недвижими имоти Zillow.com.

Жилищата в САЩ ще загубят доста повече от 2 трлн. долара от стойността си през 2008 г., показват доклади на Zillow за сектора на недвижимите имоти в страната.

Стойността на жилищата в САЩ е намаляла с 8.4% на годишна база през първите три четвърти на годината, показват данни от докладите на Zillow.

Стойността на жилищата в САЩ е паднала с 1.9 трлн. долара от първото тримесечие на 2008 г. до края на третото тримесечие и вероятно ще продължи да се понижава през четвъртото тримесечие. Един на всеки седем собственици на жилища, или общо 14.3%, са дължали повече по ипотеките си, отколкото струват домовете им към края на третото тримесечие, според докладите.

През тази година се наблюдаваше едно ускоряване на корекцията на пазара и тя най-вероятно ще завърши с осмото поредно тримесечие на спад в стойността на жилищата, казват от Zillow.

Щатският жилищен пазар преминава през най-големия си спад от Голямата депресия насам, след като големият брой непродадени домове, повишените стандарти на кредитиране и рекордният брой прекратени ипотеки свалиха цените на жилищата.

Общо 30 от 163-те метрополисни района, включени в статистиката, която Zillow изготвя, показват ръст в осреднената цена на жилищата през първите три четвърти на годината.

Щатският жилищен пазар с падащите си цени, нарастващия брой на прекратените ипотеки и високия брой на собствениците на жилища, които дължат повече по ипотеките си, отколкото струва домът им, остава най-големият неразрешен проблем на световната икономика.

Стоктън, Калифорния, записва най-лошото представяне през първите три тримесечия на 2008 г. Там цената на жилищата е паднала с 32.3% на годишна база за периода.