Цените на недвижимите имоти във Великобритания се очаква да регистрират понижение и през следващата година, като според Rightmove Plc. то ще възлезе на 10%.

Средната цена, обявена от продавачите, се е понижила с 2.3% на месечна база през декември, до ниво от 217 808 паунда, и с над 10% от пика им за тази година през май. О1аква се тя да загуби още толкова догодина.

Свиването на кредитирането застрашава до доведе британската икономика до рецесия, като продажбите на имоти са се понижили до най-ниската си стойност от 1978 година насам.

Над половината от британските домакинства изразяват готовност да съкращават разходите си, за да гарнират финансите си според изследване на централната банка на страната.

На годишна база продажните цени са се понижили с 6.3%, като от пика им понижението възлиза на значителните 25%.

В столицата Лондон, цените на имотите са се понижили с 5.1% на годишна база през настоящия месец, а на месечна са се повишили с 0.4%, според изнесените данни на консултантската компания.

Одобрените от банките ипотеки са възлезли едва на 32 000 през октомври, като съвпаднаха с най-ниското им ниво от 1999 година насам. Агентите по недвижимите имоти са продали 10.6 млн. жилища през трите месеца до ноември, или най-малко от началото на статистиката преди три десетилетия, според данни на RICS.

Все още обаче само 4% от собственици на имоти с ипотека са с негативна стойност на своите активи, или стойността на имота им е по-ниска от тази на ипотечния кредит. Това е по-ниско съотношение от 1995 година насам, според данните на централната банка.