Правителството на Казахстан възнамерява да отдели 5 млрд. долара за решаване на проблемите с ипотеките, като за първи път за тази цел ще бъдат привлечени средства от пенсионни фондове.Това заяви по време на обсъждането на антикризистната програма на правителството премиерът Карим Машинов, цитиран от РИА Новости.

"Планираната специална програма на жилищното ипотечно кредитиране и развитие ще действа само по отношение на просрочени жилищни строителни обекти, намиращи се в Астана и Алмати", - каза още Машинов.

За финансиране на тази ипотеки чрез фонда ще бъдат разпределени около 5 млрд. долара, включително 3 млрд. долара от от Националния фонд, а останалите 2 млрд.-от различни пенсионни фондове.

Казахстанските банки отпуснаха значителни финансови средства, повечето от които - по ипотечни кредити. Процентът по ипотечните кредити в момента е около 15-16%, като всеки клиент има право на ранно погасяване.

На фона на всичко това, цената на квадратен метър на жилищата в големите градове в Казахстан стана между 3 и 5 хил. долара.