Тази година бе изключително тежка за пазара на недвижими имоти в световен мащаб. С отчитане на инфлацията през третото тримесечие цените на имотите са регистрирали понижение в над 21 страни от наблюдавани 29.

Цените на имотите са се понижили с над 10% във Великобритания, САЩ и Ирландия за 12-те месеца до края на на третото тримесечие. Силен спад са отбелязали още цените на имотите в Австрия, Япония, Люксембург, Израел, Норвегия, Малта, Нова Зеландия и Португалия.

Въпреки че данните за третото тримесечие все още не са изнесени в някои страни, се очаква понижение на имотите още във Франция, Италия, Германия, Южна Корея и Русия.

Спадът на имотите в Европа се очаква от специалистите да се влоши в бъдеще, като това важи основно за страни, като Латвия, Словения и Естония, както и Гърция.

Ирландия е регистрирала втората си поредна година на понижение в цените на имотите, които са поевтинели с 13.74% с отчитане на инфлацията за годината, приключила в края на септември, след като през изминалата регистрираха спад от 6.38%.

Сред малкото страни със значително повишение към края на деветмесечието са били Словакия и България. И при двете страни обаче се наблюдава значително забавяне на темпа на повишение на цените в сравнение с предходното тримесечие.

От Global Property Guide прогнозират, че следващата година ще е също неприятна за пазарите на имоти в световен мащаб. Цените на имотите най-вероятно ще са засегнати от три фактора- забавянето на световната икономика, финансовата криза и високите лихви.

Очаква се и трите фактора да окажат низходящо въздействие върху цените на имотите, което е изключително негативна тенденция.

Стартиралата рецесия в много страни ще окаже неблагоприятно въздействие върху цените на имотите, като много хора ще се възпират от значителни покупки, включително и на имоти. Очакванията за движението в цените на имотите е друг фактор с негативно въздействие.

Въпреки понижението на основните лихвени проценти от страна на централните банки по света потребителите слабо усещат това, като лихвите по заемите им не се понижават. До възстановяване на доверието между банките това няма как да се случи, според специалистите.

Настроението в Европа се очаква да е силно негативно през следващата година, като изключение според Global Property Guide правят може би Македония и Молдова.

Съотношението цена-наем трябва да се понижи значително, преди да започне възстановяването на цените на имотите в Европа, според консултантската компания.

Силното понижение в цените на имотите се очаква да продължи във Великобритания, Ирландия и Испания, на фона на перспективите за развитието на икономиките на тези страни.

Имотните пазари на страните от Централна и Източна Европа също се очаква да бъдат засегнати от рецесията на развитите европейски страни. Като двата острова на спасение, предлагащи добра стойност от GPG посочват Молдова и Македония.

В столицата на Молдова възвръщаемостта от отдаване под наем е висока- в рамките на 15%, докато тази в Скопие възлиза на около 10%, също относително високо ниво. Въпреки това обаче рисковете за инвеститорите, дори и в тези дестинации, остават високи.