Акциите на втората най-голяма европейска банка по пазарна стойност Banco Santander SA може да се обезценят след като от финансовата институция обявиха, че подразделението за управление на хедж-фондове е инвестирало 2.33 млрд. евро от средствата на клиенти във финансовата пирамида за 50 млрд. долара на Бърнард Мадоф, информира Bloomberg,

Мадоф е бивш председател на Съвета на директорите на американската фондова борса Nasdaq и влиятелен финансист.

Подразделението на Santander Optimal Investment Services е инвестирало средства в схемата на Мадоф, посредством фонда си Optimal Strategic U.S. Equity фонд, се казва в изявление на испанската банка.

Френската BNP Paribas SA може да изгуби 350 млн. евро, докато швейцарската банка Reichmuth & Co. може да претърпи загуби в размер на 330 млн. долара, след като схемата на Мадоф вече достига до жертвите си отвъд океана.

Базираната в Сантандер испанска банка е загубила 53% от пазарната си стойност от началото на годината. Седемдесетгодишният Мадоф, който е консултирал щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) по отношение на регулацията на пазарите, беше арестуван на 11 декември и обвинен във финансова измама, като той определи всичко това като "една голяма лъжа".

Третата най-голяма банка в Европа BNP Paribas обяви, че може да загуби 350 млн. евро. макар че е индиректно свързана със схемата на Мадоф. Швейцарската Reichmuth пък съобщи на инвеститорите във фонда си Reichmuth Matterhorn, че могат да загубят около 330 млн. долара. Базираната в Цюрих Neue Privat Bank AG обяви, че клиентите й могат да загубят до 5 млн. долара инвестирани във фонд свързан с Мадоф.

Optimal Strategic е фонд управляван от Optimal Multiadvisors Ireland Plc, ирландската дивизия на Optimal Investment Services, която пък е подразделението за управление на хедж фондове на Banco Sanatander. От общо 2.33 млрд. евро инвестирани през Optimal Strategic, 2.01 млрд. евро принадлежат на институционални инвеститори и международни частни банкови клиенти, съобщават от Santander.

Optimal ще предприеме необходимите правни стъпки, за да защити интересите на акционерите в подфонда, се казва в съобщението на Santander.

Още по темата:

Шеф на Nasdaq създал пирамида за 50 млрд. долара