Италианският банков гигант Unicredit ще потърси държавна помощ в размер на 4 млрд. евро от Италия и Австрия, съобщиха от банковата институция, която регистрира драстичен спад в печалбите си за 2008 г., съобщава АФП.

Бордът на директорите е "упълномощил генералния директор да преговаря по условията, свързани с използването на правителствени капиталови инструменти за сума до 4 млрд. евро" от Австрия и Италия, пише в съобщението.

Печалбите на банката намаляха с 38% през 2008 г. до 4 012 млрд. евро, като само за последното четвърто тримесечие спадът е от 56.9% заради "тежката финансова криза", се казва в комюнике на банката.

Чистата печалба на банката се е понижила до 505 млн. евро през четвъртото тримесечие, от 1.17 млрд. евро през сравнимото тримесечие на миналата година.

Резултатът обаче се оказа над средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалбата да възлезе на 351 млн. евро.

В усилията си за намаляване на разходите, изпълнителният директор на италианската финансова институция Алесандро Профумо прибегна до съкращаване на работни места и отмяна на дивидента за запазване на близо 3.6 млрд. евро капитал.

Други 3 млрд. евро бяха набрани от акционерите на банката за подсигуряване на нормалното протичане на дейността на финансовата институция.

Агресивната стратегия на сливания и поглъщания на стойност над 65 млрд. долара, предприети от италианската банка UniCredit SpA, я превърнаха във водеща финансова институция, представена в страни от Полша до Казахстан.

Изпадането в затруднение на страните от Централна и Източна Европа обаче, и опасността от балонизиране на кредитните им пазари, карат анализаторите да алармират за състоянието на банката, пише Bloomberg.

За последните дванадесет месеца пазарната капитализация на банката се е понижила със 77%, което е най-голeмият спад сред италианските финансови институции.

UniCredit има експозиция в 17 страни от региона, а ЦИЕ се сочи като последния източник на проблеми за финансовите институции на Стария континент.

Банката притежава водещата полска банка Bank Pekao SA, както и банки в страни, като България, Украйна, Унгария, Румъния и Словакия. За първите девет месеца на изминалата година региона е генерирал около 44% от финансовия й резултат.