Руските власти планират отдавна интеграция с един от световните лидери на автомобилния пазар, а с продажбата на Opel от GM се откри добра възможност пред нашите намерения, съобщи днес съветникът на руския президент Аркадий Дворкович, чиито думи са цитирани от РИА Новости.

„Това е част от обмислена стратегия, която бе приета преди време", заяви той.

„Разбира се, че разчитахме на това да се интегрираме в световния автомобилен пазар. Но това да стане точно с Opel не можехме и да предполагаме", уточни Дворкович. Според него днес ситуацията в световната икономика се променя динамично.

„Разбира се, предстои тежка работа за стабилизиране на ситуацията на компанията, за да се възползваме после от всички плюсове на дружеството като конкурентноспособен производител", смята съветникът на президента.

„На участието на Сбербанк в консорциума с други компании в покупката на Opel гледаме едновременно като инструмент за интеграция в световната икономика, както и като на ефективна интеграция, доколкото технологичното ниво на компанията е на високо равнище, което ще помогне на модернизацията на руската автомобилна промишленост", посочи Дворкович.

„Убедени сме, че ще може да въведем технологиите, с които разполага Opel, в руската автомобилна промишленост. Това ще се извърши в пълно съответствие със законодателството. Надяваме се, че при тези процеси ще се запазят всички интереси", каза той. Според него руската автомобилна промишленост ще спечели от това, а модернизацията й ще се ускори.

Opel избегна банкрута с преминаването му от GM под контрола на канадската компания Magna, в консорциум с руските Сбербанк и групата ГАЗ. Споразумението за продажбата беше постигнато на 29 май (петък).

Magna трябва да получи 20% от акциите на Opel, а Сбербанк и GM - по 35%. Десет на сто от акциите ще останат в ръцете на служителите на Opel.

Magna в консорциум със Сбербанк и ГАЗ възнамерява да инвестират до 700 млн. евро собствен капитал, а също така да предостави държавни гаранции на сума 4.5 млрд. евро за срок от 5 години.

Към Magna ще преминат четири завода на автомобилната компания в Бохум, Кайзерслаутерн, Айзенах и Рюселсхайм. Новият консорциум ще съкрати най-много 2600 работници (от тях 2200 от завода в Бохум).

Сн.: Аркадий Дворкович, съветник на президента на Руската федерация (трети от л. на д.)