Централните банки от 27-те страни членки на Европейския съюз ще избират ръководителя на новия финансов регулаторен орган на ЕС. По този начин те ще избегнат спор с Великобритания, която се противопостави на предложението президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише да поеме ключовата роля за надзор върху заплахите за икономиките от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

В проекта за заключителна декларация на срещата на върха в Брюксел лидерите от ЕС предупредиха правителствата да останат предпазливи към новите мерки за подпомагане на финансовия сектор, тъй като банките все още изпитват затруднения заради "предизвикателствата" на бизнес средата, където кредитирането още е ограничено.

Те обаче посочват, че мерките за стимулиране на икономиките, взети от правителствата и централните банки, са ползотворни, тъй като облекчават най-неблагоприятните ефекти на икономически спад и помагат за запазването на работните места.

Лидерите от ЕС изтъкват, че тези мерки са проправили пътя към "устойчиво икономическо възстановяване" и за момента не са необходими допълнителни действия за стимулиране на икономиката.

Източник: БТА