От Световната банка (СБ)заявяват, че световната рецесия през тази година ще е по-тежка, отколкото са прогнозирали през март и предупреждават, че отливът на капитали от развиващите се страни ще увеличи броя на бедните и безработните, информира Bloomberg.

СБ очаква световната икономика да се свие с 2.9% тази година, в сравнение с предходната прогноза за спад от 1.7%. Световната икономика ще се върне към растеж следващата година, когато се очаква да нарасне с 2%, според СБ, която намали предходната си прогноза за ръст от 2.3%.

"Световната икономика ще започне да расте отново през втората половина на 2009 г., но възстановяването ще бъде доста по-леко от обикновеното," се казва в доклада на СБ. "Безработицата нараства, а бедността се очаква да се увеличи в развиващите се страни, носейки със себе си значително влошаване на условията за най-бедните страни в света."

Докладът на СБ обръща внимание и на намаляващия поток от капитали към развиващите се страни. След пика от 1.2 трлн. долара през 2007 г., капиталовите притоци през тази година се очаква да паднат до 363 млрд. долара.

С по-малкото количество капитали, ръстът на развиващите се икономики през тази година ще възлезе на 1.2%, според СБ, която намалява предишната си прогноза от март за ръст от 2.1%.

"Страните с ниски доходи са изправени пред все по-тежки икономически ефекти, ако резкият спад в капиталовите потоци от износ, суми изпращани от емигранти и преки чужди инвестиции не бъде овладян през 2010 г." се казва в доклада.

СБ ревизира надолу и прогнозата си за спад на щатската икономика, като очаква тя да се свие с 3% през тази година, след като през март беше прогнозирала свиване от 2.4%.

БВП на Япония ще намалее с 6.8% през настоящата година, според СБ, която през март прогнозира спад от 5.3%. Икономиката на Еврозоната ще се свие с 4.5%, което е почти два пъти повече от предишната прогноза за 2.7%.

СБ е по-песимистична от Международния валутен фонд (МВФ), който очаква свиване на световната икономика с 1.3% през тази година и ръст от 2.4% през 2010 г.

Развиващите се страни от Източна Европа и Централна Азия ще бъдат между най-тежко засегнатите, според ревизираните прогнози на Световната банка. Икономиката на региона вече се очаква да свие с 4.7% през настоящата година, докато предишната прогноза предвиждаше спад от 2%.