През 2008г. нямаше промени в класацията на петте водещи международни банки в региона, по отношение на консолидираните им активи, сочи анализ на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и Райфайзен Центробанк АГ.

Райфайзен Интернешънъл увеличи дела си на банковия пазар в ЦИЕ, като той достгига 4.7% и запази второто си място в региона, следвана от Ерсте Груп, чийто пазарен дял през 2008г. достигна 4.4%. Двете австрийски банкови групи намалиха разликата с италианската Уникредит, чийто пазарен дял спадна от 6.4% през 2007г. до 6% през 2008г.

Според Изследването на банковия пазар в Централна и Източна Европа, в близко бъдеще може да се очаква нова вълна от придобивания в сектора. Все пак остава неясно на какви ценови нива за придобивания потенциалните купувачи и продавачи биха постигнали споразумение.

"Настоящите пазарни нива отразяват значителния спад в качеството на активите, намалелите способности за генериране на приходи и средносрочните макроикономически перспективи.

Колкото по-дълго предвидимостта на тези фактори остава изключително краткосрочна, толкова по-малко ще са и купувачите на банкови активи", коментира Щефан Максиан, съавтор на изследването и ръководител "Анализи на компании" в Райфайзен Центробанк.

Клоновата мрежа на банките се увеличи през 2008г., но с много по-бавни темпове, в сравнение с предходните години. През 2008г. четирите най-големи чуждестранни банки имаха 11 215 офиса, в сравнение с 10 577 година по-рано.

Докато общият брой на клоновете на четирите най-големи банки продължи да се увеличава, то годишният ръст през 2008г. възлезе на 6%, спрямо 15% през 2007г., в резултат на фокуса в сектора върху контролирането на разходите и липсата на значителни сливания и придобивания в променената макроикономическа среда.

През 2008г. Райфайзен Интернешънъл продължава да има най-голямата мрежа за дистрибуция с 3231 банкови и лизингови офиса на 17 пазара, следвана от Уникредит с 3033 офиса на 16 пазара и Сосиете Женерал с 2852 офиса в 14 страни.