Продажбите на нови животозастраховки в Румъния ще останат на нивото от миналата година, но делът на полиците с инвестиционен елемент ще спадне. Това прогнозира най-голямата животозастрахователна компания на румънския пазар - ING Asigurari de Viata, съобщава деловото издание „Зиарул финанчиар".

„Очакваме новите продажби да останат на нивото от 2008 г., но делът на продуктите с инвестиционен елемент ще спадне до 20% спрямо 35% през миналата година", посочват от компанията.

По-малко рисковите застраховки ще се увеличат, което ще доведе и до общ ръст на пазара, и допълнително ще подпомогне продажбите на застрахователни продукти с гарантиран лихвен процент, се посочва в наскоро публикувания отчет на ING Asigurari de Viata за 2008 г.

Животозастрахователният пазар в Румъния отбеляза спад с 6% за първите три месеца на годината и премиен приход от 392.3 млн. леи (92 млн. евро), по данни на Комисията за застрахователен надзор в страната.

„Стратегиите ни в животозастрахователния сегмент целят подобряване на задържането на клиенти, и фокус към традиционните продукти и продуктите за деца. Дистрибуционните канали ще бъдат същите, като основният от тях ще останат агентите, но също така възнамеряваме да развиваме и други канали - партньорство с някои банки и брокери", се посочва още в доклада.

Източник: Insurance.bg