Състоянието на банковата система в България като цяло е стабилно и очаквам да се запази такова през следващите месеца. Ако възникнат някакви проблеми, то те със сигурност ще бъдат свързани с банките майки в чужбина, заяви финансистът Стоян Александров по време на Националния експертен икономически форум, който се провежда в хотел Кемпински Зографски.

Според Александров, това което е странно, е цялостната политика на банките в България по отношение на депозитите и най-вече вдигането на лихвите по тях. При всички положения, заяви той, не е правилно лихви по депозити да бъдат вдигнати до 5-6%

Предлагането на евтини кредити през последните години доведе до влошаване на положението, като много граждани и фирми в момента изпитват затруднения с връщането им. Ако още тогава бяха договорили лихвените проценти спрямо тези на банките майки, щяша да се избегнат затрудненията, каза още Александров.

Банките разбират, че положението на пазара е сложно и водят разговори помежду си за понижаване на лихвените нива по кредитите, но никоя не се наема да го направи първа. За да може лихвите по кредитите да паднат, първо трябва да има намаление на лихвите по депозитите.

Именно поради тази причина, според Александров, Българската народна банка е тази, която трябва да се намеси и да предприеме действия, с които да бъдат намалени изискванията за отпускане на кредити, както и лихвите по депозитите.

При сегашните условия на пазара на недвижими имоти и ниските продажби, повечето банки не бързат да продават върнатите имоти, поради забавени вноски по ипотечни кредити.