Общо 18 банки подадоха документи за участие в програмата на румънското правителство "Първо жилище" до 5 часа следобед, когато беше крайния срок, пише Business Standard.

Общият размер на капитала, с който кредиторите са готови да подпомагани румънците в правителствената програма, чиято цел е да изваждат пазара на недвижими имоти в страната от кризисното положение е 1.4 млрд. евро.

До последния момента голяма част от банките не бяха сигурни, че ще участват, като само 2 часа преди крайния срок 12 трезора подадоха документите си.

В рамките на "Първо жилище" румънското правителство ще гарантира ипотечните кредити в размер не по-голям от 60 000 евро за граждани, които никога преди това не са били собственици на жилище. Въпреки първоначалните разногласия, гарантираният кредит ще важи за покупка както на ново, така и на старо жилище.

Общият обем на гарантираните от румънското правителство ипотечни кредити ще бъде 1 млрд.евро, като тази сума може и да се увеличи ако е необходимо.

Най-голям капитал е предвиден от Banca Comerciala Romana - 450 млн евро, следва BRD-Societe Generale с 250 млн. евро.

Генералният мениджър на BRD обяви, че предлаганият от тях лихвен процент по ипотечните кредити ще бъде малко по-нисък от първоначално обявения от правителството - малко над 4% за кредити в евро и 2.5% за кредити в леи.