Доверието на банките в британската икономика рязко се понижи през последната година, показват резултатите от допитване, проведено от Bank of England, цитирани от агенция Bloomberg.

Само 15% от банките в Обединеното кралство вярват в стабилността на финансовата система през следващите три години, докато през юли миналата година те са били 36%. Банките посочват като основни рискове резкия икономически спад и невръщането на взетите кредити. Директорът на Bank of England Мервин Кинг заяви, че загубите, понесени от баките в резултат на кризата, са ги направили уязвими към новата вълна от сътресения, включително рисковете от задълбочаване на рецесия.

"Ако възстановяването на икономиката спре в резултат на слабото банково кредитиране, загубите по банковите активи могат да се увеличат, продължавайки да намаляват доверието в банковия сектор", отбелязва Кинг. Той добави, че оценката на рисковете на финансовата стабилност говори затова, че банковите проблеми могат да превърнат излизането от рецесията в "дълго и тежко". Допитването е проведено след 24 финансови институции от 27 април до 15 май.

Източник: БГНЕС