Застрахователната компания American International Group Inc (AIG) днес се е съгласила да продаде 98-процентен дял в руското си подразделение за потребителско финансиране на Banque PSA Finance SA, която е подразделение на Peugeot SA, информира Reuters.

Условията по сделката засега не се оповестяват. Руското подразделение OOO AIG Bank е създадено през миналия юни и има 12 служители. Сделката включва опция AIG да продаде останалите 2% от капитала на Banque PSA след средата на март 2011 г.

Сделката трябва да бъде одобрена и от Централната банка на Русия.

AIG, която преди време беше най-голямата застрахователна компания в света по пазарна стойност, почти фалира през миналата година поради загуби натрупани от суапове за осигуряване срещу кредитен риск.

AIG продава активите си, за да изплати взетите от правителството средства, след като спасяването й струваше на данъкоплатците около 180 млрд. долара.

Миналата седмица AIG обяви планове си за отделянето на две животозастрахователни компании като част от план за изплащането на 25 млрд. долара задължения.

Deutsche Bank Securities Inc и правната кантора Debevoise & Plimpton LLP са консултирали AIG по сделката с руското и подразделение. Руската CMS пък е консултирала Banque PSA.