В момента на мода са съкращенията и никой не е застрахован. Въпросът дори не е в това каква квалификация имате. Някой трябва да си отиде, а това означава, че никой не може да си позволи да се „скатава" от работа точно в този момент. Всичко това налага промени в работната етика.

Ето няколко съвета на Businessweek за това какво трябва и какво в никакъв случай не трябва да правите, ако искате да влезете в списъка на „тези, които остават":

1. Помнете: Какво искате вие вече няма значение

Сега не само не е моментът да търсите повишение на заплатата, но и да се интересувате от каквито и да е други подобрения, като ползване на служебен телефон, кола или пък да критикувате качеството на кафето. Вече има само една дума в офиса и това е „Ние".

„Ние" се справяме с кризата, „Ние" постигаме добри резултати, „Ние" имаме нови клиенти.

2. Променяйте се

Точно сега е моментът да се научите на „гъвкавост" и „отвореност". Научете се да вършите същата работа със съкратен бюджет и по-малко хора, да правите неща, които не са били ваше задължение преди. От тук следва и следващото правило:

3. Вече всичко е ваша работа

Ако покажете, че можете да работите на всяка позиция в тази фирма, ще имате голям плюс на ваша страна. С колкото повече отговорности умеете да се справяте, толкова по-незаменими ще бъдете. Вече не е достатъчно само да си вършите вашите задачи, а да бъдете незаменими.

4. Не се застоявайте до кафемашината

Все по-лошо впечатление правят хората, които се застояват твърде дълго край кафе машината и клюкарстват. Също така, в никакъв случай не се оплаквайте. Никой не обича тези, които се оплакват и философстват.

5. Неписаните правила днес са направо циментирани

Ако преди някои малки неща са се разминавали, сега вече не е така. Например, ако във вашата фирма е прието да отговаряте на и-мейл запитвания до 1 час, не си позволявайте да се забавяте по-дълго време.

6. Бъдете инициативни

Не чакайте някой друг да реши проблемите ви. Бъдете самостоятелни и се опитайте да предлагате нови идеи. Вземайте участие на оперативките.

7. Прозрачност

Всички трябва да са наясно какво точно правите вие и от какво голямо значение е вашата работа за компанията. Ако не е от чак такова значение, то постарайте се да поемате повече задачи.

8. Създавайте и поддържайте добри отношения

Трябва да сте в перфектни отношение с колегите си (така както може да ви закопае другарче, никой друг не може). Особено важно е мнението на HR-а. Този човек знае много за вас и може да помогне на вашата кариера (или да й попречи). Освен с хората от вашата фирма обаче, постарайте се да имате връзки и с други - никога не знаете от къде може да изникне добро предложение.

9. Трябва да имате Facebook

Социалните мрежи вече не са глупости, с които се занимават само тинейджърите. Вашият профил във Facebook е вашата визитка. Присъединете се към някоя група, поддържайте контакт със състуденти и съученици.

10. Спортувайте

На пръв поглед е странно, но експертите съветват да спортувате. Изследвания показват, че: хората, които са в добра спортна форма се грижат добре за себе си и лесно печелят уважението на околните, поставят си високи цели, както в работата, така и във всичко останало. Те вземат по-малко болнични и не се изтощават толкова лесно, защото са свикнали на дисциплина и хъс. Научете се и на други здравословни навици, като да се наспивате, да не препивате през седмицата, да не прекалявате с кофеина.

Сега върнете поглед назад и се оценете по тези десет точки.

Четете още: