Ръководителите на Goldman Sachs Group Inc са продали свои акции на банката на стойност 700 млн. долара, след като конкурентната Lehman Brothers фалира през миналата година, информира Reuters, цитирайки Financial Times.

По-голяма част от продажбите са осъществени, след като най-голямата инвестиционна банка в САЩ получи 10 млрд. долара помощ от правителството, според документите, подадени в щатска Комисия по ценни книжа и борси.

От Goldman Sachs засега отказват да коментират информациите.

Ръководителите на Goldman са продали акции на стойност 691 млн. долара в периода септември 2008 и април 2009 г., повече от акциите на стойност 438 млн. долара, са продадени в периода септември 2007 и април 2008 г., когато средната цена на книжата е била значително по-висока, пише Financial Times.

Пикът на продажбите е в периода декември-февруари, когато акциите на Goldman Sachs се търгуваха близо до рекордно ниски цени.

След като фалитът на Lehman Brothers замрази финансовите пазари, Goldman Sachs беше принудена да се трансформира в банкова холдингова компания, за да получи достъп до правителствени средства и впоследствие получи 10 млрд. долара държавни средства.

Банката също така обяви първата си тримесечна загуба, откакто става публична компания през 1999 г. Въпреки това Goldman успя да избегне най-лошото от финансовата криза, която донесе на конкурентите й доста по-големи загуби и огромни отписвания на активи.

Миналия месец банката върна получените от държавата средства, заедно с други големи банки.

Анализаторите очакват, че днес Goldman Sachs ще обяви силни тримесечни резултати.