Предишното правителство нито си е платило таксите по „Бургас-Александруполис", нито е направило нещо по финансирането на АЕЦ „Белене". На мястото за АЕЦ „Белене" правителството е оставило една гола поляна. Предишният кабинет умишлено изхарчи резервите, за да бъде лишено следващото правителство от инструменти, с които да работи, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ.

Българската позиция за АЕЦ „Белене" ще е ясна до ноември. Това е срокът, до който, според премиера, да бъдат изготвени финансово-икономическите разчети и тогава да бъде обявено колко ще струва проектът и дали е изгоден.

По „Южен поток" проблеми няма. И „Набуко", и „Южен поток" са еднакво добри за България, но според него „Южен поток" ще стане много по-бързо. Затова България трябва да продължи да държи на него.

Борисов е казал на Владимир Путин, че руските технолози трябва да убедят българското общество, че „Бургас-Александруполис" е изгоден и няма да повлия не българския туризъм и няма да създаде опасност от екологична катастрофа.

След три месеца и по трите обсъждани проекта правителството ще излезе с категорично становище.

По темата за вчерашната първата среща между премиерите на България и Русия в Гданск, Борисов заяви, че не е имало натиск от руска страна.

"Ние се отнасяме с разбиране към необходимостта новият кабинет да се запознае с материалите и макар че всички тези документи са открити, ние ще ви предоставим всички възможности да се запознаете. Единственото, за което ви молим, е да определите участието си колкото е възможно по-скоро", беше коментарът на руския премиер Владимир Путин след разговора вчера.

„Обсъждаме Бургас-Александруполис вече много години, а там работата е 280 км. "Ние вече построихме нефтена тръбопроводна система от Източен Сибир до китайската граница - 1500 км, и в най-близко време ще достроим до Тихия океан още 2000 км, а започнахме само преди две години. А Бургас-Александруполис обсъждаме седем години. Ако кажете не - не, и ще закрием темата", каза още руският министър-председател Владимир Путин.

Тръбопроводите „Южен поток" и Бургас-Александруполис, и електроцентралата АЕЦ „Белене" са трите големи енергийни прокекти, по които работят България и Русия.

„Прагматичният Бойко Борисов няма да свива сътрудничеството с Русия. Той просто желае да постигне по-изгодни условия", коментира вчера експертът от белградския Институт за политически изследвания Александър Павич.

Източник: БНТ, БГНЕС