Държавата няма инструмент, чрез който да определя лихвите в банките - това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по отношение на изказванията на Алексей Петров, че е в ареста заради критиката си към високите лихви.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който малко разбира от финанси знае, че банковата система е независима и държавата няма инструмент, чрез който да определя лихвите в банките.

По отношение на регулирането на забраната за пушене на обществени места, Бойко Борисов обясни, че предходното правителство е приело закон, чрез който от 1 юни отпада възможността да се пуши на обществени места. „Това обаче няма как да се случи - нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се, българите. Би трябвало днес в парламента народните представители да са казали, че ще помислим върху възможността нощни барове, дискотеки и подобни такива, където няма как да се спрат пушачите, да се пуши.

В много европейски държави нещата са така. Ще направим обществена дискусия и ще решим въпроса", каза още Борисов.

Той обясни, че от вчера е говорил с много хора и една част му казват „браво", а други му казват: "пушачите да излязат навън".

Източник: Фокус