Спадът на пазара на наеми през първото тримесечие на 2010 г. продължи да бъде сериозен и станахме свидетели на голям брой сделки на изключително ниски нива. Такава бе сделката за жилище с площ от около 75 кв.м в центъра на столицата за 210 евро месечно, информират от „Адрес" за Profit.bg.

Още по-изгодна бе сделката за 1.8 евро на кв.м за тухлен апартамент в Овча купел. Помещение с площ от 120 кв.м, предназначено за кафене пък, бе отдадено на атрактивната цена от 600 евро. Близо 50 кв.м в района на Докторската градина се наемат за едва 100 евро, а двустаен апартамент до Медицинска академия бе отдаден за 180 евро.

Младите демонстрираха много висока активност и в този сегмент. Пример за това е 22-годишна жена, която наема апартамент с площ от 120 кв.м в нова сграда, в южните райони на столицата за 500 евро на месец.

Предоговарянето на нивата властваше и на пазара на наеми през тримесечието. Онези наемодатели, които се опитаха да задържат първоначално оферираните цени, които не отговаряха на очакванията на наемателите, не успяха да сключат сделка и жилищата им останаха празни.

Пример за тази тенденция е отдаването на мезонет с площ от 110 кв.м в района на Оборище. Той бе първоначално офериран на 500 евро, но впоследствие цената започна да пада и сделка бе сключена на 350 евро месечен наем.

Някои наематели обаче бяха готови да платят дори над оферираната цена за имот, който отговаря на изискванията им. Такъв е случаят на наемател, който плаща със 70 евро над оферираната цена и сключва сделка за 500 евро на месец за апартамент с площ от 65 кв.м, защото отговаря на изискванията му - представителна сграда и близост до търговски център.

Сериозно бе раздвижването и при офисите - офис сграда с площ от близо 700 кв.м бе отдадена за 4500 евро - сделка, която дава недвусмислена положителна индикация за събуждането на пазара в този сегмент.

Във Варна атрактивните цени бяха причина за сключването на над 90% от сделките. Голяма част от продавачите отстъпиха от твърде високите първоначално оферирани цени. Пример за това е тухлено жилище в кв. Левски, продадено за 70 000 евро при първоначална цена 120 000 евро - отстъпка от над 40%.

Най-търсеният наем в морската столица пък е около 200 евро на кв.м, като обикновено за тази сума може да се наеме тухлен имот между 55 и 65 кв.м.