Започналият ръст в началото на седмицата на световните пазари, продиктуван от приетия безпрецедентен пакет от мерки на стойност 750 млрд. евро, тушира за момент спекулациите по обезценката на еврото. Това допринесе за изтриване на част от загубите, реализирани в края на предната седмица, заяви за Profit.bg брокерът на Наба Инвест Дамян Колев.

От излезлите данни за ръста на БВП на ЕС на тримесечна база, който е от скромните 0.2%, се вижда обаче, че възстановяването не върви с устойчив темп, въпреки ръста в индустриалното производство и износа.

У нас тези показатели са още по трагични - 4% спад на икономиката ни нарежда на второ място след Латвия, въпреки по-ниския спад за последното тримесечие на 2009 - 5.9%.Това е доста повече от прогнозите на икономическите анализатори, както и от страна на министерство на финансите.

И въпреки че последните дават прогноза за положителен завършек на годината, от доклада на ЕК дават бележка, че конвергентната ни програма е актуална само при положителен макроикономически сценарий.

Към настоящия момент покриваме само един от критериите за членство в Еврозоната - този за държавния дълг, а бюджетният дефицит, инфлацията и дългосрочните лихвени проценти са извън норма, като да не забравяме, че всички тези показатели трябва да са устойчиви.

Миксът с лоши новини продължава и с отнетата акредитация на България за търговия с парникови емисии - съществен момент от антикризисната програма на правителството със заложен ефект 500 млн. лв.

Докато спадът на световните индекси беше съпроводен и с разпродажби на БФБ, то не видяхме последващото покачване на цените по сделки поради основните проблеми у нас - ниската ликвидност и липсата на свеж паричен ресурс, независимо от добрите отчети на компаниите износителки.

Слабото вътрешно потребление в комбинация с ръст на потребителските цени, безработица и висока междуфирмена задлъжнялост продължава да държи страната в рецесия. Това води до липса на ентусиазъм у институционалните инвеститори, поради високия системен риск в региона.

Като цяло днес очаквам да се задържат негативните настроения на пазара, отразено от спада в края на американската сесия, заради разочароващите данни за безработицата в САЩ. Не изключвам епизодични сделки с висок обем по продължаващото преструктуриране на портфейли. Липсата на множественост при сделките и еластичност при офертите(независимо от цените), липсата на маржин покупки и къси продажби отблъскват спекулантите.

Всяко едно струпване на няколко оферти от ляво или дясно води до рязко увеличение на отстоянията купува/продава, което прави търговията неатрактивна и безинтересна, като в крайна сметка, това в повечето случаи завършва с предварително уговорена сделка, допълни Колев.

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook