Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Тошко Добрев в качеството му на изпълнителен директор на "Софийски имоти" ЕАД, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението е за това, че като директор на дружеството умишлено не е положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество при извършване на апортна вноска, представляваща недвижим имот, с която е увеличен капиталът на търговско дружество "ОЗК" АД в нарушение на решение на Столичен общински съвет в частта му относно пазарната цена на имота. От това са последвали значителни щети за "Софийски имоти" ЕАД в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Обвинен е и за това, че съзнателно е сключил неизгодна сделка със "София Франс Ауто" ЕООД с предмет - замяна на недвижим имот, собственост на "Софийски имоти" ЕАД срещу два леки автомобила марка "Пежо", собственост на "София Франс Ауто" ЕООД. От това е произлязла значителна вреда за представляваното от обвиняемия дружество - в размер на 140 608 лева, като случаят е особено тежък.

Повдигнати са обвинения и на членовете на Съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД, за осъществен състав на умишлена безстопанственост - за това, че умишлено не са упражнили достатъчно контрол по отношение действията на изпълнителния директор Тошко Добрев. Симеон Симеонов, в качеството му на председател на Съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД е обвинен за три престъпления. Емилия Бакърджиева, Радост Патева, Димитър Василев и Румяна Стоева в качеството им на членове на Съвета на директорите също са обвинени за три престъпления.

Източник: bTV