В състояние на криза не трябва да се вдигат данъците и осигуровките, смята министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той каза това в отговор на въпрос какво е мнението му за предварителните условия на синдикатите, че ще участват в преговорите за пенсионната реформа, само ако се гарантира увеличаване на осигуровките.

В началото на месеца от синдикатите поискаха осигуровките да се увеличат с поне 2 процентни пункта още от следващата година. Те представиха разчети на НОИ, според които пенсионните осигуровки трябва да се вдигнат с поне 6-9 процентни пункта, за да се изчисти дефицититът на института от над 2 млрд. лв.

По думите на Младенов в по-дългосрочен план трябва да се направят по-сериозни разчети, за да може да се види какви трябва да са осигуровките, които плащат работодатели и работници, за да се укрепи пенсионната система.

Министърът посочи, че се сближават позициите със синдикатите по много текстове, които се отнасят за условията за пенсиониране, по-строг контрол върху инвалидните пенсии и ограничаване на ранното пенсиониране. Според него, укрепването на пенсионната система би могло да се осъществи с по-широк обхват на осигурените, с повишаване на доходите на заетите, както и с мерки за повишаване на заетостта сред младежите, хората над 55 години, трайно безработните, хората с увреждания, всички уязвими групи на пазара на труда.

Повишаването на осигурителния стаж според Младенов ще стимулира работниците да се осигуряват и да излязат от сивата икономика. По думите му в момента има основание да се смята, че сивата икономика се е увеличила и затова от утре Главната инспекция по труда започва масирани проверки в цялата страна.

По-рано министърът припомни, че правителството обсъжда осигурителния стаж да бъде увеличен с 3 години, вместо да бъде повишавана възрастта за пенсиониране.

Той се обяви отново и против повишаването на цените на енергоносителите. "Надявам се да се намери механизъм те да не се увеличават, защото нямаме пари да компенсираме доходите, ако се вдигне цената на газа с 28%, това е безумие", каза още Тотю Младенов по повод исканото от "Булгаргаз" увеличение.

Източник: бТВ