Обикновено хората наблягат на причините защо трябва да се инвестира. И докато те до голяма степен са известни (за достигане на определени финансови цели, за подсигуряване на старините, за допълнителен доход), то върху причините да не се инвестира, като че ли по-малко се набляга.

А защо понякога не трябва да се инвестира?

Първата и основна причина за това може да бъде наличието на значителен по размер дълг.

Дали ще е заради голяма покупка (имот, кола, бизнес или други), или ще е защото вече сте реализирали огромни по размер загуби от търговия, или провал в предприемаческо начинание, е без значение.

Лихвите по кредитите у нас са значително по-високи от тези в развитите страни. Дори и по ипотечните кредити, те възлизат на между 10 и 12% годишно. Още по-лошо става положението при потребителските кредити, или кредитните карти.

Тоест, ако имате потребителски кредит от 20 хил. лева например и налична сума за инвестиране от 20 000 лева, то по-добрият вариант е да покриете своето задължение. В противен случай ще трябва да реализирате доход от да кажем 15-17% годишно само за да покривате годишните си лихви по кредита.

Тази не много малка доходност, която за нормалните и развити пазари се приема за изключително добро постижение, е само прагът, който трябва да достигнете, за да сте на „нулата".

Трябва да се подчертае и значителния размер на риска, който поемате от евентуална загуба на част от капитала си, или дори целия такъв.

Друга основна причина да не инвестирате е да нямате достатъчно опит, знания, или пък да имате злощастен такъв в миналото.

Хората с много опит и знания също не са имунизирани от загуби. До голяма степен обаче, те са с предимство, защото могат по-реално да преценят ситуацията и опасностите от евентуални загуби.

Инвеститорите без опит в почти 80-90% от случаите завършват със значителни загуби до придобиването на опит и умения.

Друга причина да не инвестирате е да не сте подходящ за тази работа. Много малко хора биха си признали, или са способни реално да преценят, че не са подходящи за този вид начинание. Не всеки тип човешка психология е подходяща за инвеститорска (и в това няма нищо лошо).

Ако сте пробвали много пъти и всеки ваш опит е завършвал негативно, може би е добре да помислите за смяна на попрището (или най-малкото за коренна промяна на инвеститорската стратегия). За съжаление, инвеститорите рядко успяват да надскочат себе си, а тезата „учим се от собствените грешки" не важи с пълна сила.

Добре е да не инвестирате, когато разполагате със средства, които са ви необходими за покриване на постоянните ви и текущи разходи.

Така инвестиционният хоризонт е изключително кратък, което може да подтиква инвеститора да прави не достатъчно добре обмислени, или твърде рискови инвестиции.

И в двата случаи резултатите не са както добри така и показателни за един по-дългосрочен период на подобен род инвестиране.

Станете наш почитател във Facebook