Голям проблем за България за момента е ниската енергийна ефективност, но това дава й възможност за голям напредък в тази ключова за Стратегия „Европа 2020" цел. Това послание отправи министър-председателят Бойко Борисов в приветствие към делегатите на Ден на българската енергетика 2010, който се провежда в столицата днес.

Над 200 души - представители на дипломатически мисии у нас, народни представители, експерти от държавния и частен енергиен сектор, се регистрираха за участие в събитието, организирано от Националният съвет на България в Световния енергиен съвет под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, информираха от организаторите.

„Българското правителство вече изработи проекта на модерна енергийна стратегия, която напълно съответства на европейската енергийна политика. В близките дни той ще бъде предложен за обществено обсъждане и вярвам, че всички вие ще се включите активно в дискусиите по него", се казва в словото на премиера Борисов.

Той подчертава ролята на диалога между изпълнителната власт, бизнеса и неправителствения сектор и изразява очакванията си, че в този случай диалогът ще бъде особено отговорен, защото тази стратегия може да се превърне в необходимия за държавата импулс за икономически растеж.

Развитието на енергетиката трябва да се основава на надеждна инфраструктура, диверсифицирани и сигурни източници и пътища за доставка, чисти технологии, устойчиво използване на възобновяемите енергийни източници, казва господин Борисов в словото си към участниците в Деня на българската енергетика 2010.

Основните цели, свързани с насърчаването на производството на енергия от възобновяеми източници, трябва да са насочени към развитието на вътрешния пазар, съчетано с адекватно планиране на инфраструктурата. Това заяви в приветствието си към делегатите на Ден на българската енергетика 2010 европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер.

Развитието на инфраструктурата ще подобри сигурността на доставките и ще предостави възможността за използването на алтернативни източници включително и в случай на газова криза, заяви Йотингер.

Третият либерализационен пакет съществено увеличи задълженията и правата на регулаторните органи, свързани с наблюдението, разследването и прилагането и комисията ще следи отблизо страните-членки, които не са представили плановете си за енергийна ефективност, подчерта комисарят. Той допълни, че трябва да бъдат предоставени алтернативни източници на финансиране на инфраструктурните дейности.