Близо 75 на сто от богатите хора в света все още не са възстановили доверието си във финансовите регулатори, които според тях не са успели да ги защитят от загуби през 2008 година.

Недоверието в способността на регулаторните органи да предотвратят настъпването на нова финансова криза и опасенията, че пазарите все още са нестабилни, превърнаха милионерите в консервативни и безцеремонни клиенти на фондовете за управление на активи, съобщава Ройтерс, цитирайки доклад на американската банка Merryl Lynch и Capgemini за световното богатство.

Според доклада липсата на вяра кара милионерите да се въздържат от инвестиции във високорискови активи, които биха могли да ускорят възстановяването на богатството им, ако пазарът остане стабилен. Подобни инвестиции биха увеличили и печалбите на частните банки.

Сега богатите инвеститори са по-консервативни, отколкото през младостта си, сочи докладът. "Докато през 30-те си години инвеститорите бяха окуражавани да са агресивни на пазара, то някои 40-50-годишни инвеститори се сблъскаха с "едно загубено десетилетие" и се питат дали все още биха могли да издържат нови пазарни колебания", посочва документът.

Изследването е донякъде благосклонно към компаниите за управление на активи, които се борят да възстановят репутацията си, след като през 2008 г. загубиха пари на клиентите си. Близо 60 на сто от милионерите посочват, че си връщат доверието във финансовите си съветници, докато според 56 на сто доверието в компаниите за управление на активи се е възстановило. Все пак обаче секторът не се е възстановил напълно, сочи докладът.

След кризата милионерите са по-настоятелни към организациите, които управляват богатството им, и настояват за по-голяма яснота за рисковете. Богатите клиенти също така искат по-прости продукти, по-често обновяване на инвестициите и по-добра експертиза, се казва в докладът на финансовите институции.

Източник: БТА