Инвеститорите обикновено се лутат между чувствата на алчност и страх. По време на бичи пазар те биват обземани от свръхентусизъм и обратното, по време на мечи пазари бързо падат духом.

За да сте успешен инвеститор, е от ключово значение да можете да се дистанцирате от стадото и да вземате решения, базирани на фундаментални причини.

Типичното поведение на инвеститорите се нарича от психолозите „психологически инвестиционен цикъл" и можете да го видите в схемата по-долу:

Да видим дефиниция на всички етапи:

Презрение: Според цикъла, бичият пазар обикновено започва, когато пазарът е надолу и инвеститорите започнат да мразят акциите.

Съмнения и подозрения: Те се чудят дали да не инвестират това, което им е останало в сигурни убежища като фондове, тъй като са се опарили и се кълнат повече да не инвестират в акции.

Предпазливост: Пазарът бавно започва да показва признаци на възстановяване. Повечето инвеститори са предпазливи, но алчните са винаги готови за печалба.

Увереност: С покачването на цените на акциите, чувствата на инвеститорите се сменят от мнителност към увереност и най-накрая - ентусиазъм. Повечето започват да купуват на тази фаза.

Ентусиазъм: По време на периода на ентусиазма благоразумните инвеститори започват да прибират печалбите и да излизат, защото осъзнават че бичият пазар е свършил.

Алчност: След ентусиазмът идва алчността, която е съпроводена с множество IPO.

Безразличие: Компаниите показват невъобразимо високи P/E съотношения, на инвеститорите не им пука.

Отхвърляне: Пазарът върви надолу, а инвеститорското безразличие се превръща в отхвърляне.

Отричане: Инвеститорите стигат до фазата, в която се самоубеждават, че пазарът не може да падне повече.

Страх, паника и омраза: Скоро идват страхът и паниката, след което отново се връщаме там, от където тръгнахме - омразата към акциите и клетвите, че повече никога няма да инвестираме.

Сега остава за нас задачата да определим къде точно на пазара се намираме в момента. Това ще ни покаже коя е следващата фаза и какво да предприемем, за да бъдем сред разумните инвеститори.

В тази връзка, екипът на Profit.bg показва на долната графика движението на SOFIX от 2006 г. насам с красноречива картина на циклите, изготвена от Wallstcheatsheet (кликни за уголемен размер).