Икономиката на Германия през второто тримесечие на тази година е нараснала най-бързо след обединението през 1990 г., благодарение на значителния принос на износа и инвестициите. Това съобщи днес Федералната статистическа служба на Германия Destatis.

Според Destatis, БВП на Германия, коригиран със сезонните колебания и броя на работните дни в реално изражение нараства с 2,2%, в сравнение с предходното тримесечие.

В сравнение със същия период година по-рано, отчитайки корекцията на броя на работните дни, БВП се е увеличил 3.7%. Увеличението е значително повече от прогнозата на икономистите, които очакваха БВП да се увеличи с 1,4%, в сравнение с предходното тримесечие, и с 2,6%, в сравнение със същия период на миналата година.

Destatis ревизира оценката за първото тримесечие в посока нагоре. Според данните, БВП е нараснал с 0,5%, в сравнение с предходните три месеца и с 2,0% в сравнение със същия период на миналата година. Първоначалните доклади за растежа на БВП през първото тримесечие е 0,2%.

Най-голям принос за ръста на БВП за тримесечието дава износа и инвестициите, въпреки положителния принос на общественото и частното потребление.

Източник: Forexnews.bg