Парите за здравеопазване за 2010 година да бъдат същите като тези, платени за медицински дейности през 2009 година. Това се договориха представителите на Обществения съвет в здравеопазването с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и здравния министър Анна-Мария Борисов на среща в МС.

След около час и половина преговори стана ясно, че ще бъде създадена работна група с представители на правителството и медиците. Тя в следващите няколко дни ще направи "точни сметки точно къде има недостиг на пари, на какво се дължи този недостиг", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Предстои още една среща при премиера следващата седмица. От думите на Дянков стана ясно още, че премиерът Бойко Борисов е поел задължение на базата на тези изчисления, средствата за тази година за здравеопазване да бъдат не по-малко парите дадени за 2009 година.

Дянков обаче отказа да отговори на въпроса откъде ще се вземат тези пари. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обаче каза, че това е доста ранен въпрос. Според него, след като комисията свърши своята работа, министър Дянков след като е поел ангажимент, ще "каже от къде и как".

На този етап лекарите няма да стачкуват, "но това не означава, че БЛС е прекратил каквото и да е към момента, докато не се финализира работата на тази комисия със съответните подписи", каза още Райчинов. Срокът за края на работата по изясняване на действителната ситуация е до две седмици.

Дали ще има протести на лекарите ще зависи от това дали премиерът ще си спази обещанието - бюджетът на здравеопазването да бъде същия като миналата година. Това каза след срещата д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа". По думите му, по време на срещата правителството е представило тезата, че парите за болнична помощ са същите, колкото миналата година. "Само, че тази година има ръст на хоспитализациите с 12% и ръст на заплатите", каза д-р Душков.

Синдикатите обаче нямат такива данни. На срещата здравният министър проф. Анна-Мария Борисова заявила, че не й достигат около 56 млн. лева за дейностите, финансирани от министерството. Тези пари оставало да се търсят. По данни на синдикатите обаче средно на месец през 2009 година са плащани над 90 млн. лева, а сега - 69 млн. лева.

Разминаването идва, тъй като по думите на д-р Драшков, министър Дянков е започнал да цитира като абсолютна сума бюджета на НЗОК за болнична помощ, но пропускал, че "голяма част от тези пари отиват във фискалния резерв и не отиват за здравеопазването". Общо неплатените задължения, които трябва да се покрият от март до сега, са 205 млн. лева, Те са необходими, за да се успокои системата, да работи нормално и да не се връщат пациенти, допълни д-р Душков.

След срещата здравният министър Анна-Мария Борисов обяви, че предстои пълна ревизия на всички клинични пътеки. Това ще се отнася за заплащането им, за структурата им, времетраенето на процедурите и др. "Ние искаме да въведем ред в тази система", заяви министър Борисова. Според нея, проверката ще трае около месец.

Източник: БГНЕС