Японската валута прекъсна четиридневното си поскъпване спрямо долара и отново пое нагоре след спекулации, че японската централна банка ще предприеме втора интервенция в рамките на месец.

Причината властите да са толкова загрижени от поскъпването на местната валута са трудностите, които изпитват японските износители вследствие на скъпата йена.

След като късно снощи йената се търгуваше на нива от около 84.25 йени за долар, рано тази сутрин тя регистрира най-висока стойност от 85.37 йени. Към момента тя отново се търгува на нива леко под 85 йени за долар.

Йената поскъпна с 1.4% след като достигна едномесечен минимум след първата интервенция на японската банка.

Много анализатори са уверени, че регулаторните органи ще се намесят стабилно на валутните пазари, при ново поскъпване на йената.

Междувременно азиатските индекси възстановиха част от загубите си, макар и да приключиха предимно на отрицателна територия. Фючърсите на щатските индекси дори се търгуват на положителна територия.

Вчера последните отбелязаха понижение, като индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0.72% от стойността си до ниво от 10 662.42 пункта, а широкият S&P 500 поевтиня с 0.83% до близо 1 125 пункта.

Изненадващо повишение в молбите за помощи за безработица в най-голямата световна икономика бе основна причина за разпродажбите.

Цената на петрола се понижи с 0.3% до ниво от 74.98 долара за барел вчера по време на търговията му на щатските пазари. Златото се търгува на нива около 1 300 долара за унция.