Данните за международния индекс "Отворен бюджет" за 2010 г. показват, че България попада в страните със средно ниво на прозрачност, смята Лъчезар Богданов от неправителствената организация "Индъстри Уоч".

Също така е видно, че в България въпреки доста високото самочувствие на политиците и на, разбира се, на юристите в България, че всъщност всичко ни е хармонизирано, че имаме всъщност много добри закони, се оказва, че всъщност за елементарни неща не се предоставя публично информация.

Част от проблема на протестите, на тези сблъсъци в обществото се дължат според мен именно на липса на достатъчно публичност, на голяма част от бюджетната информация, която така или иначе съществува, от друга страна, така или иначе по закон би трябвало да е публична, т.е. не е тайна.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" подчерта, че индексът "Отворен бюджет" е единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност.

Представянето на резултатите ще бъде направено по-късно днес на специална дискусия, на която са поканени представители на финансовото министерство и на неправителствения сектор.

Източник: БНР