Принадлежалата в миналото на иракския диктатор Саддам Хюсейн яхта "Ошън Брийз" пристига днес в Ирак, съобщи за местна телевизия директорът на иракското пристанище Басра Мохсин ал Мусави.

Яхтата, построена през 1981 г. в датска корабостроителница, така и не стига до Ирак. Последните години тя бе закотвена край Ница.

Самият Саддам Хюсейн, който я поръчва, никога не се е качвал на нея. По сведения на иракското министерство на транспорта ползвали са я ръководители от няколко арабски страни и по-специално Саудитска Арабия, Йордания и Оман.

Построената в арабски стил, яхтата с дължина 82 метра, е украсена с елементи от червено дърво, злато, сребро и мрамор. Баните са със златни кранове и джакузи, всичко е супер лукс, има изискан ресторант и минизали, театър с малка сцена, площадка за кацане на хеликоптери и медицински пункт.

Взети са всички мерки за сигурност: непробиваеми за куршуми стъкла, помещение за картечници и установка за ракети клас земя-въздух, а също черен изход, по който в случай на евакуация може да се стигне до малка подводница.

След свалянето на Саддам Хюсейн правителството на Ирак води тежка съдебна битка с йорданска компания, която твърдеше, че иракският диктатор й е прехвърлил правата върху яхтата.

След това иракските власти се опитаха да я продадат на търг за 35 милиона долара, но купувачи не се намериха. Накрая след уреждане на заплащането за дългия престой на яхтата с пристанищната администрация на Ница тя вече пътува към Ирак.

Източник: БГНЕС