България е четвърта в класация по скъпи жилищните заеми за домакинствата в ЕС. У нас лихвата плюс таксите излизат общо 9.24% годишно, докато в ЕС масово нивата са от 3 до 6%. В същото време депозитите у нас са сред най-изгодните в Евросъюза, защото носят годишна лихва 5.65% при средно 1-2% в останалите страни членки.

Това показват данните към септември 2010 г., публикувани на сайта на Европейската централна банка, която събира информация от централните банки на страните членки.

Годишният процент на разходите (ГПР) по новоотпуснатите жилищни заеми в България е 9.24% в левове през септември. ГПР е най-точният показател за цената на кредита, защото включва не само лихвата, но и таксите и комисионите. По-скъпо за същия продукт плащат само унгарците, латвийците и румънците. Лихвата плюс таксите в Унгария излизат 9.73% годишно (във форинти), в Латвия - 10.46% (в латове), а в Румъния - 11.19% (в леи).

В повечето страни от Евросъюза обаче жилищните заеми струват на клиентите по 3-6% годишно. Най-евтин е кредитът във Финландия - 2.29% ГПР. Под или малко над 3% годишно излизат заемите за покупка на жилище в Испания, Швеция, Италия, Португалия, Австрия, Германия, Словения, Ирландия, Дания. Но дори в страните извън еврозоната цените на жилищните кредити също са далеч от нивата в България. В Чехия ГПР през септември е бил 5.04%, в Естония - 5.19%, в Литва - 5.66%, в Полша - 6.82%.

"Обяснението защо банковите лихви в европейските държави варират понякога в големи граници е доста сложно. Трябва да се отчетат различните рискове и икономически условия в отделните страни", твърдят експертите.

"Редно е да се оценят разликите в нивото на инфлацията, заетостта, движението на БВП, перспективите пред икономиката, външнотърговското салдо, стабилността на валутата, а също и различният политически риск", коментира Иван Стойков от финансовия портал "Моите пари". Особеност е и паричният режим. Централните банки в държави с валутен борд, като България например, не могат да финансират директно търговските банки. Точно обратното е положението в еврозоната, където местните трезори могат да разчитат на евтино финансиране от ЕЦБ, което им позволява да поддържат по-ниски лихви по заемите.

Освен това нивата на лихвите по кредитите са свързани и с депозитите. Лихвите по депозитите в ЕС са в границите 1-2%, докато в България средният процент за домакинските влогове в левове до една година е 5.65% годишно към септември 2010 г.

Това нарежда страната ни на второ място в ЕС след Румъния, където спестяванията в леи се олихвяват със 7.51% годишно. Високи са и лихвите в Унгария - 4.79%, а също и в Кипър - 3.96%. Най-малко за едногодишен влог получават домакинствата в Чехия - едва 0.65% годишно.

За разлика от жилищните заеми при потребителските България е към средата на класацията, сочи още справката на ЕЦБ. ГПР по тези продукти през септември в България е бил 13.95%, което я нарежда на 9-о място сред 27-те членки.

По-висока е цената на кредита в Словакия - 15.72%, Чехия - 15.94%, Литва - 16.12%, Румъния - 19.24%, Латвия - 19.33%, Унгария - 20.41%, Полша - 21.35%, Естония - 25.35%. Най-евтините потребителски заеми в ЕС теглят холандците (3.45%), малтийците (3.52%) и шведите (4.55%).

Източник: в. Сега