Различните страни са изправени пред различни проблеми. И докато пред САЩ, Япония и Западна Европа стои проблемът, свързан със стимулиране на ръста в цените на имотите, което да гарантира трайния им ръст, развиващи се, като Китай, се опитват да ограничат ръста им.

Разбира се, различни са реакциите и начините, по които развитите страни се опитват да се справят с настоящите проблеми, коментира Д-р Константин Ваиенас по време на презентацията на Обединена банка на Швейцария (UBS), касаеща новите икономически прогнози и указания във времена на криза.

Така например, на Япония й бяха нужни 10 години за да осъзнае, че има проблем с цените на имотите и да започне да предприема действия по стимулирането им посредством печатане на пари.

В същото време САЩ реагираха много по-бързо и предприеха действия в тази насока 18 месеца след като проблемът започна да се появява.

В резултат на това, до момента стимулиращите действия в най-голямата световна икономика възлизат на 2.3 трлн. долара без последните приети такива, с които последните могат да достигнат рекордната сума от 3 трлн. долара.

Това от своя страна доведе до рекорден дълг и абсурдната ситуация при която дългосрочното финансиране в САЩ е с цена значително по-ниска от средната през последните 210 години, възлизаща на 5.6%.

Разбира се, тази ситуация няма как да остане така прекалено дълго време, предвид проинфлационното влияние на рекордно ниските лихви. Последните са изключително добри за компаниите, тъй като им дава достъп до ресурс с прекалено ниска цена.

Друг резултат от тази ситуация е фактът, че бразилските компании могат да вземат кредити с лихви от около 5%, на фона на 23% за доларови кредити през 2001 година.

Европа пък, от своя страна, където страхът от инфлация е значителен действа по-умерено, като предприе стимулиращи за икономиката действия в много по-ниски размери.

Донякъде причина за тези разлики може да се търси и в структурата, която определя и взема решенията за подобни стимулиращи действия.

И докато в САЩ „печатането на пари" и решението за размера на тези средства зависи от двама души - Тимъти Гайтнър и Бен Бернанке в момента, в Европа решението за подобни мерки е изключително сложно.

Именно това различие предопределя и факта, че Европа се сочи като място със значително по-малка опасност от инфлация. Това пък от своя страна стои до голяма степен в основата на скъпото спрямо долара евро.

Скъпото евро е до голяма степен проблем пред повечето износителки на стария континент. Справедливата цена на еврото е около 1.24-1.25, като всяко ниво над това носи трудности пред европейските износители и прави стоките им относително по-слабо конкурентни на международните пазари.

Единствено в Германия производителите са облагодетелствани, като въз основа на покупателния паритет на валутата те биха срещнали проблеми едва при нива на единната валута над 1.48.

Различията между европейските страни прави в известна степен несигурно бъдещето на еврозоната.

И докато стотиците адвокати не успяха да намерят клаузи, даващи правото от зоната да бъдат изключвани страни (като Гърция например), то сред малкото опции са възможността една страна, която среща трудностите от членството си в Еврозоната сама да напусне зоната.