Софийска градска прокуратура (СГП) възобнови проверките в Петрол по сигнал на Митко Събев, един от основните акционери в Петрол Холдинг с дял от 47.5%, след като от СРП отказаха през октомври да образуват наказателно производство.

Прокуратурата е сезирана за това, че през периода от 1 март 2010 г. до 18 юни 2010 г. по нареждане на главния финансов директор на публичната компания Цветан Димитров са изплащани парични средства, собственост на Петрол, на Денис Ершов без правно основание.

Да припомним, че в случая става дума за съставения през октомври 2008 г. акт на възлагане между Петрол (възложител) и Денис Ершов (изпълнител), за който Profit.bg вече писа миналата седмица и който документ, според Митко Събев, е в основата на разногласията между двамата основни акционери в Петрол Холдинг, станали явни по-рано тази година.

Сигналът е пристигнал в СГП на 21 юли 2010 г. По него е възложена проверка на О"ИП" - СДВР, като на органите на МВР са дадени указания за изясняване на обстоятелствата, посочени в сигнала. След анализа на събраните в хода на проверката материали на 5 октомври преписката е изпратена по компетентност на Софийска районна прокуратура (СРП) с оглед наличието на данни за извършено престъпление по чл. 201 от НК.

Преписката е заведена в СРП на 7 октомври, а на 13-ти същия месец е постановен отказ за образуване на наказателно производство по същата, като прокурора от СРП се е мотивирал, че събраните в хода на проверката от СДВР материали касаят гражданско-правни отношения, които не са от компетентността на прокуратурата.

Постановлението на СРП е обжалвано от Митко Събев, като прокурорът от СГП Антон Стефанов, след запознаване с наличните материали, счита жалбата за основателна.

„СГП не се солидаризира с доводите, изложени в посоченото постановление на СРП (...)", се чете в Постановление на СГП.

В сигнала до СГП се посочва, че в средата на месец юли 2010 г. изпълнителният директор на Петрол Холдинг АД - Орлин Тодоров е разпоредил проверка за размера на служебни аванси, ползвани от служители и длъжностни лица от дъщерните на холдинга дружества. От извършената проверка е било установено, че на името на Денис Ершов, като член на НС на Петрол, многократно са отпускани като служебни аванси парични суми от имуществото на дружеството в големи размери, без да е имало основание за това.

Установено е, че част от сумите са превеждани по банковата сметка на Денис Ершов, а друга част са получавани в брой на касата на дружеството (става дума за Петрол - бел. р.)...

Като особено фрапантни са посочени два случая за трансфер на големи суми от сметката на Петрол по сметката на Денис Ершов през месец юни 2010 г. с основание за превода „захранване на сметката". В сигнала е посочено, че сумите, изплатени и преведени на името на Денис Ершов не са получавани лично от него, а от Цветан Димитров, без управителните органи на дружеството да са уведомявани за разходваните суми. В сигнала е посочено, че не е вземано решение на управителните органи г-н Димитров еднолично да се разпорежда с повереното му имущество.

Общият размер на изплатените от дружеството и получените от Денис Ершов суми възлиза на 1.1 млн. лв." Това се чете в Постановлението на СГП от 23 ноевмри 2010 г., което бе разпространено сред медиите от Събев.

Пoстановленият от СРП отказ да се образува наказателно производство преди това е въз основа на съдържанието на приложения по преписката Акт за възлагане от октомври 2008 г. По силата на клаузите в документа, на изпълнителя (Денис Ершов) при необходимост и по негово искане могат да бъдат предоставяни аванси от имуществото на Петрол, във връзка с поставените от възложителя задачи в акта, като общият размер на разноските не може да надвишава 1.5 млн. лв. В акта също така се чете, че изпълнителят следва на 26 октомври 2011 г. да извърши окончателно отчитане на извършените разноски (предоставени аванси).

Прокурорът от СРП е приел, че няма данни този акт на възлагане да е прекратяван и че не е изтекъл срка (26 октомври 2011 г.) за отчитане на разходите по изпълнението на акта за възлагане парични суми. В резултат на това той е приел, че се касае за гражданско-правни отношения илиспват достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Според прокурора от СГП обаче, този извод на колегата му от СРП е несъстоятелен и не е подкрепен със събраните по преписката материали.

Както вече стана въпрос, Митко Събев съобщи миналата седмица, че разногласията в Петрол Холдинг са резултат от разкрития около дейността на Петрол. На пресконференцията той разпространи Акт за възлагане (от 5 октомври 2008 г.), който е съставен от публичната компания (представлявана от Цветан Димитров тогава). Целта на акта е възлагане на Денис Ершов на определени задачи, а именно:

На изпълнителя се възлага, на доброволни начала да осъществи - контакти и проучване на възможността за сътрудничество с потенциални стратегически инвеститори от Русия и други страни, в това число и възможностите за съвместни инвестиции; контакти и проучване на възможността за дългосрочно договаряне с потенциални стратегически партньори, както клиенти, така и доставчици от Русия и други страни; проучване на възможностите за предварително изкупуване и/или други опции за по-добро оползотворяване на ефектите от издадените от дружеството евробондове; проучване на аспектите на значими енергийни проекти в България като „Южен поток" и „Бургас-Александруполис" и др., и на възможностите и формите за участие в същите на Петрол, както директно, така и чрез дъщерни дружества.

В документа се чете още, че за изпълнение на възложеното с настоящето не се дължи заплащане, отделно от възнаграждението на изпълнителя. Общият размер на разноските (за сметка на възложителя) не може да надвишава 1.5 млн. лв., като според Събев сумата е била изплатена на Ершов на каса.

Актът е в сила до датата на падежа на евробондовете, издадени от Петрол, или до 26 октомври 2011 г.

За утре е насрочена и извънредна пресконференция на двамата съдружници на Митко Събев в Петрол Холдинг - Денис Ершов и Алескандър Мелник.