За мен банкирането не е професия, а призвание да служиш на хората, казва Цветелина Бориславова в интервю за "Труд".

"Това си остава като мое кредо. Ще намеря начин, както винаги съм го правила и когато бях на върха на СИБанк, да систематизирам ясно и точно стремежите си и да ги претворя в действие. Знам какво искам да продължа да правя оттук нататък, за да бъда от полза за всички около мен и за страната си. Това ми носи истинско удовлетворение", казва Бориславова. Тя заявява, че няма да напусне сградата, след като е продала дяловете си в СИБанк. "Още през 2007 г., когато сключихме сделката с КВС за продажба на банката, сградата остана собственост на моя фонд "Си ес ай еф" (инвестиционен фонд на разумни синергии). Оставам да работя тук. В сградата остава и галерията към фондацията ми Credo Bonum, която ще разшири програмата си.

Ще развиваме много повече дейности, които ще бъда готова да обявя след Нова година. Имам амбиции да развиваме много повече обществено полезни дейности в нея. Една голяма част са свързани с бизнеса и с фонда, който работи в четири насоки. Едната е зелени енергии като част от зелената икономика, която целият свят е избрал за приоритет № 1. Другото направление е туризъм, който искам да развивам през призмата на древната ни история и уникалните ни ценности.

Работя усилено, за да помогна България да се промени като вид туристическа дестинация. Третата насока е финансовата. Познанията и опитът, който съм натрупала в областта на инвестиционното банкиране, където съм доказала, че мога да бъда успешна, биха могли да са от полза в условията на криза. Днес много предприятия са в тежко състояние, икономиката има нужда от преструктуриране, от намиране на чуждестранни инвеститори, които трябва да бъдат привличани в атрактивни области. Четвъртата посока, в която ще продължим да работим, е инвестиране в селското стопанство. Закупили сме определено количество селскостопанска земя. Имаме намерение да отглеждаме култури, които са суровина за зелените енергии. Днес това е актуално в цял свят", казва Цветелина Бориславова.

За идеята си да възроди софийската Мала Света гора казва: "Този проект се появи в моите мисли през април 2010 г., когато бях в Испания. Тогава с мои приятели извървяхме Камино де Сантяго с колело. Това са 790 километра, които ние изминахме за 14 дни. За мен това бе огромно физическо изпитание и силно духовно изживяване. Маршрутът преминава през повече от 1800 архитектурни и исторически обекта, които имат не само религиозно, но и светско значение. Тогава си помислих и за нашите свети места.

Вгледах се в тези, които са около София, и реших, че такова нещо непременно трябва да се направи и у нас. И когато получих писмо от г-жа Фандъкова за участие във възстановяването на някои манастири около София, аз отидох при нея и предложих не само да бъда патрон на това възстановяване, защото тя това ми предложи, а да направя и една духовна връзка с миналото, която съм готова да финансирам. Около София има над 140 манастира и църкви, които са били познати като Мала Света гора. Ще направим алея, която да свързва всички тези манастири и София като духовно средище, каквато е била връзката им в миналото със Средец. Но повече няма да ви разказвам. Тепърва ни предстои много работа". И продължава: "Винаги съм била вдъхновявана от много по-дълбоки, непреходни неща.

Да, имам усет към бизнеса и интерес към него. Но когато работя, стремежът ми не е към това да се сдобия с пари, а да успея в дадено начинание така, че да помогна и на двете страни и те да се чувстват удовлетворени. Може би в постигането на този баланс се крие и част от тайната на моите успешни сделки. По-балансиран, по-хармоничен подход към парите, към бизнеса. И затова няма нищо чудно във факта, че търся път към духовното. Дълбоко в себе си винаги съм била водена от такъв тип енергии. Сега се чувствам щастлива, че имам финансовата възможност да подпомагам такива проекти, които ще накарат много хора да се чувстват горди, че са българи. Ние имаме такава велика история, към която като че ли не се обръщаме с достатъчно уважение. Ще направя и аз опит да предизвикам интерес към нея".

За състоянието на икономиката Бориславова смята: "България изживява своята икономическа и финансова криза с леко забавяне, както предричаха много икономисти, включително и аз така съм мислила. В такъв момент много важно е каква политика ще води правителството, защото то е в центъра на менажирането на държавата. То трябва да дава разумни и дългосрочни устойчиви решения. От опита си като бизнесмен знам, че е пагубно да се взема един курс и след това в кратък период да се обръща посоката на движение, дори и да е взето не съвсем правилното решение. Много опасни са хаотичните действия, разнопосочните сигнали. Те са опасни не само за външните инвеститори, от които нашата икономика е силно зависима, защото е отворена.

Опасни са и вътре за бизнеса, защото се губи сигурността, губи се стабилността. А в условията на криза е много важно хората да усетят стабилност в менажирането. Казвам това със загриженост за страната. Трябва да имаме дългосрочна визия, да имаме устойчивост на решенията, трябва да се дава свобода на бизнеса. През тези 20 години на преход, и особено през последните 7-8, ние извоювахме важни демократични промени в обществените отношения. За мен и за много хора, които са в реалния бизнес, това е ключово за развитието на страната. И не бива сега да се използва кризата, за да се губят тези демократични завоевания. А като че ли усещам, че се надигат някакъв друг тип отношения в обществото, независимо че вече сме част от европейската общност. Вече имаме базовите репери на старите демокрации в Европа, от които не бива да се отдалечаваме.

Трябва да ги прилагаме и да вървим напред. За бизнеса е изключително важно МВР и всички правоохранителни и правораздаващи органи да се борят успешно с престъпността. Във всички доклади инвеститорите казват, че именно от това се страхуват в България. Но тази битка не бива да се води толкова видимо. Без да съм експерт по вътрешна сигурност, смятам, че успехът на такива начинания е много по-гарантиран, ако те стават в тишина".

"Винаги съм била откровена до крайност с премиера и винаги съм му казвала нещата с точните наименования. Давала съм му и конкретни примери и разчитам, че все пак се е вслушвал в това, което и аз съм му казвала", казва още Цветелина Бориславова. Колкото за енергетиката тя смята, че бъдеще има алтернативната: "Не съм специалист по атомна енергетика и не бих могла да направя анализ. Но като инвеститор в алтернативни енергийни източници повече от 7 години в началото във ВЕЦ-ове, после във вятърни, а сега и в слънчеви, смятам, че България има огромен потенциал за развитие на алтернативна енергетика. Какви са предимствата?

Първо, зелената енергия е приоритет на цялата планета. Второ, природата в България дава възможност за изключително кратки срокове да се изградят много големи алтернативни мощности. Трето, това са проекти, които бързо могат да привлекат западни инвеститори. Има решения, които в кратки срокове могат да извадят страната от кризата. Четвърто, страната ни няма да се задължава с никакви финансови средства, напротив, ще привлечем огромен капацитет.

Пето, България и сега изнася електроенергия, имаме свръхпроизводство на ток, а след години, когато икономиката ни ще трябва да намали с 20% консумацията на ток, какво ще правим с огромните мощности на АЕЦ "Белене"? Защо трябва да се изгражда такава огромна атомна мощност, за която по силата на европейско решение ще трябва да изграждаме на наша територия и хранилища за отработеното гориво? Освен от екологична, но и от финансова гледна точка това не е логично. Това е още един добавен разход за страната. Като човек от бизнеса не виждам логика в това решение", заявява Цветелина Бориславова.

Източник: в-к Труд