Значителните загуби на еврото спрямо долара през тази година допринесоха за това, пренасочилите своите инвестиции от активи в единна валута към доларови активи да регистрират най-добър доход от десетилетие насам.

Индексът Standard & Poor's 500 се повиши с 23% през настоящата година измерен в евра, което е близо два пъти повече от реализираните от американците 13% от инвестиции в широкия индекс. Това е най-много от въвеждането на единната валута през 1999 година, пише финансовото издание Bloomberg.

Японският Nikkei 225 се е повишил с 20% в еврово изражение, на фона на загубата му от 2.5% измерен в йени.

Рекордните бюджетни дефицити на европейските страни и кризата, свързана с Гърция и Ирландия през тази година, доведоха до това единната валута да се понижи с 8.4% през тази година спрямо долара.

Притеснения за поевтиняване на еврото могат да допринесат и за по-нататъшни инвестиции в активи зад граница, прогнозират някои специалисти.

Фокусът на инвеститорите все още е насочен към дълговите проблеми, които срещат страни членки на евросъюза.

Чуждестранните инвеститори са закупили американски книжа в размер на 146 млрд. долара през третото тримесечие на годината, на годишна база, което е най-много от 2007 година насам, според данни на федералния резерв.

Европейски инвеститори са закупили щатски акции в размер на 18.3 млрд. долара само през септември, което много от май 2007 година насам.

И докато индексът, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании - Euro Stoxx 50, се е понижил с 3.5%, инвеститорите от съюза инвестирали в ценни книжа на индексът следящ 62 неевропейски индекса са се облагодетелствали с доход от 29%.

Връщането на еврото спрямо долара през тази година е било най-голямото от 2005 година насам, дори и на фона на ръста на бюджетния дефицит на САЩ до нова рекордна стойност през февруари и ниво на безработица от 9.8% през ноември.