Нови бюджетни мерки в размер на 12 млрд. евро или 5 на сто от брутния вътрешен продукт ще трябва да предприеме правителството в Атина за периода 2012-2014 г., съобщават гръцките вестници, като се позовават на доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

Мерките са обвързани с отпускането на третия транш от заема за Гърция и се очаква официално да бъдат договорени през март, след като бъде направена оценка на реализацията на меморандума, регламентиращ отпуснатия пакет от заеми от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро за преодоляване на дълговата криза на страната в замяна на мерки за икономии.

В доклада се уточнява, че тези бюджетни мерки за икономии ще се наложат, ако има отклонения от реформите, набелязани от кабинета през следващата година. По-специално от гръцкото правителството ще се иска да предприеме различни сливания и преструктурирани в държавния сектор, а също замразяване на назначенията, допълнително орязване на заплатите, увеличаване на данъчните ставки и на работното време от седем на осем часа и хармонизиране на условията на работа с тези в частния сектор. Фондът препоръчва също и намаляване на военните разходи за периода до 2014 г.

В. "Врадини" твърди, че исканите мерки вече били договорени с фонда и че те ще са "кошмар" за данъкоплатците. " 2011 година ще бъде още по-свирепа за управляващите социалисти заради подготвените от тях "огън - законопроекти", които ако не бъдат гласувани и не се стигне до реализацията им, Гърция няма да получи зелена светлина за четвъртия транш от заема", коментира в. "Адезмефтос типос".

"Гърция шумно се срива и разпада, като Съветския съюз и Източния блок", пише в. "Авриани".

"Съсипващи структурни промени чакат кабинета Папандреу през Новата година, в циркулярно писмо се настоява до 10 януари да бъде изготвен пълен списък на всички държавни служители, които ще бъдат съкратени", алармира в. "Елефтеротипия".

Източник: БТА