Как ще се отрази повишението на основните лихви в световен мащаб и у нас, и как хората да се подготвят за това?

Това е една актуална тема на фона на заплахата от инфлация в световен мащаб и реалната опасност, която може да доведе след себе си - по-високи лихви.

За нещастие на кредитополучателите случването на подобно събитие на стария континент, или дори залагането му с голяма доза вероятност, че ще се случи, би „изконсумирало" потенциалното по-нататъшно намаление на лихвите по кредитите.

Огромната ликвидност за финансовите институции в Европа, гарантирана до голяма степен от европейската централна банка най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху нивата на лихвите по депозитите.

Кредитополучателите, които очакват повишение на основните лихвени проценти биха могли да предприемат някои действия.

На първо място, те могат да помислят за намаление на своите задължения, след като е възможно спредът между лихвите по депозити и кредити да продължи да се разширява догодина в негативен аспект.

Най-добре е да се започне с относително краткосрочни задължения, отличаващи се с високи нива на лихвите - потребителски кредити, кредитни карти и др.

Най-малкото, което можете да направите, ако нямате възможност да намалите своята дългова експозиция е нейното преструктуриране. Опитайте се да финансирате по-краткосрочните си по-скъпи кредити с един по-дългосрочен такъв и при по-изгодни условия.

Добре е да прегледате и своите инвестиции в затворени фондове. Обикновено последните използват значителен заемен капитал и ливъридж и са изключително чувствителни към повишение на основните лихви.

Помислете за намаляване на експозициите си в облигации. Когато нивото на основните лихви се повишава, ставаме свидетели на отлив на инвеститорите от облигации и тяхната цена се понижава.

Обърнете своето внимание към по-краткосрочни облигации. Те са много по-слабо засегнати при повишение на нивата на лихвите.

Внимавайте с ливъриджа, който ползвате, особено такъв, използван за инвестиции в недвижими имоти. Това, че имотите са поевтинели не означава, че те непременно ще обърнат своя тренд.

Не забравяйте, че този тип инвестиции са изключително слабо ликвидни и заемането на прекалено голяма дългова експозиция, инвестирана в имоти, чието обслужване може да ви затрудни, би могло да има пагубни последствия.