Според производители, до месец цената на свинското месо може рязко да скочи. Очакват се масови фалити на свинеферми, което ще доведе до дефицит на пазара. Едва 40 процента от прясното месо на пазара е родно производство. Останалото е евтин внос, който се смесва с българско месо и се продава като такова.

Въпреки че цените на фуражите скачат, на свинското месо не са се променяли в последните 7-8 месеца. Причината не е само в това, че хората купуват по-малко. Критериите за качество и контрол са занижени и това се използва от търговците, които дори подменят етикетите за произход и вид на месото.

"Смесват се замразени меса с пресни меса, окрехкотени, освежени меса, меса дори с коригиран срок на годност. Всичко това излиза на щанда без да е отразен произходът на продукта". Това месо трябва да се третира като полуфабрикат и то трябва да изчезне от щанда за прясно месо", заяви Румен Караманов, собственик на свинеферма.

Знаем ли какво месо купуваме и защо въпреки че свинското е предпочитано от българите, го слагаме все по-рядко на трапезата?

В големите търговски вериги в Бургас не ни разрешиха да снимаме какво месо продават и дали на етикета е указано откъде е. В специализираните магазини за месо единствената информация за продукта е печатът на кланицата, който често е неясен.

За да се спре спекулата с месото - менте, производители настояват да се спазва стриктно Наредбата за етикиране на храните.

Източник: бТВ